2014-03-18 10:15:00
Aston Martin znak
Logo Aston Martin
Zdroj: wallpaper2background.com

Kúpi nemecký Mercedes-Benz britský Aston Martin?

Mercedes-Benz má v úmysle bližšiu spoluprácu pri vývoji nových modelov Aston Martin. Zblížia sa úplne?

Už dlhšie sa o tom šepkalo, no teraz to vyzerá omnoho reálnejšie. Mercedes-Benz totiž prostredníctvom svojej športovej vetvy AMG už s Aston Martinom spolupracuje (dodáva motory) a na základe tejto spolupráce získal 5 % v britskom automobilovom klenote.

Teraz sa však diskutuje o hlbšej spolupráci. AMG, a teda Mercedes-Benz by mohol spoločnosti Aston Martin dodávať omnoho viac než len motory. Aston Martin nepatrí medzi extrémne majetné spoločnosti, a tak za motory AMG nemá príliš čím zaplatiť. Preto zaplatil aj podielom. Ak by sa teda spolupráca prehĺbila, je veľmi pravdepodobné, že by sa podiel Mercedesu výrazne zvýšil a podľa dostupných informácii Mercedes zvažuje, že Aston Martin odkúpi celý.

Manažéri Mercedesu nepotvrdili ani nevyvrátili záujem automobilky vložiť do svojho portfólia tento drahokam. No aj naše uši začuli podobný šepot a nedávno to potvrdil aj Autocar, keď priniesol vyhlásenie o tom, že Mercedes má v úmysle podieľať sa na budúcnosti značky Aston Martin. Podľa vyjadrení plynúcich z Mercedesu je pre nich Aston Martin „fantastickou značkou.“

Zdroj: automobilerevue.ch

Musíme povedať, že Aston Martin sa pod krídla Mercedesu veľmi hodí. Bol by to krok ako ešte viac konkurovať susedom z Volkswagenu a BMW. Navyše Aston Martin dlhodobo trpí nedostatkom financií a síce prináša nové modely a špecifikácie dosť často, nemôžeme sa klamať a tvrdiť, že nie sú stále o tom istom. Ďalším faktom, ktorý hrá v prospech „fúzie“ je zastaranosť modelov Aston Martin a tiež nie najlepšia kvalita výroby. Okrem nových motorov Aston potrebuje schudnúť, zvýšiť spoľahlivosť (ktorá je však stále väčšia ako u mnohých rozšírenejších značiek) a priniesť nové technológie.

Už teraz je však isté, že zatiaľ čo my tu v príjemnom nemeckom tieni považujeme prípadné zlúčenie za krok správnym smerom, patrioti z Británie z toho nadšení určite nebudú. Viem si živo predstaviť komentáre moderátorov Top Gearu, ale... možno sa mýlim.

Ján Hargaš
ZDROJ: Autocar

Komentáre k článku


Stream naživo