2013-08-03 15:00:00
tankovanie sa môže stať
Pri ceste na dovolenku môžete ušetriť, ak budete tankovať v zahraničí.

Pred cestou na dovolenku sa vám na Slovensku tankovať neoplatí

Lepšie urobíte, ak svoje nádrže naplníte napríklad v Rumunsku, Bulharsku a v Chorvátsku.

Pred vycestovaním je dobré zistiť, kde na vašej trase nájdete lacnejšie pohonné látky. Napríklad benzín 95 aj 98 oktánový stoja najmenej v rámci EU v Rumunsku. Sú tam lacnejšie až o 20 centov ako na Slovensku. Nafta je zasa najlacnejšia na opačnom konci Európy v Luxembursku, keď je v porovnaní so Slovenskom lacnejšia o 17 centov za liter. Pritom sú to paradoxy, veď Slovensko patrí medzi krajiny, kde sú v porovnaní so začiatkom roka ceny pohonných látok nižšie.

Zlacňovanie aj zdražovanie v EÚ

Za posledný týždeň zlacneli benzíny najvýraznejšie v Belgicku (8,3 centa za liter) a o 3,1 centa za liter zlacneli benzíny v Nemecku. Naopak, zdraženie prišlo v 10 krajinách, najviac v Chorvátsku (o 7,1 centa na liter). Ceny nafty sa pobrala smerom dole v 15 štátoch, najviac vo Švédsku (o 4,5 centa centa na liter) a zasa zdražela v desiatich štátoch, najvýraznejšie v Chorvátsku (o 4,8 centu na liter).

Máme najdrahší benzín

Slovensko má v porovnaní s krajinami V4 a Rakúska najdrahšie benzíny. V Maďarsku, ktoré je druhé najdrahšie, pritom tankujú benzín v priemere o 8 centov za liter lacnejšie. Nafta je lacnejšia oproti našim čerpacím staniciam  v Poľsku a Rakúsku. V Poľsku sú tretie najlacnejšie benzíny v únii, pričom ich cena je nižšia o 19 centov za liter na Slovensku.

Tankovať za hranicami nie je prestížna záležitosť

Vzhľadom na vysokú daň sú ceny palív také vysoké, že sa nám oplatí ísť tankovať do okolitých krajín. Do Poľska pre benzín v priemere 41 kilometrov od štartovacej pozície na Slovensku. Nafta je tam výhodnejšia v priemere do vzdialenosti 29 kilometrov. V okolitých štátoch sa po benzíny oplatí ísť do Rakúska približne 21 km, do Česka asi 19 a do Maďarska 17 km. Ak tankujete naftu, potom je, výhodné zájsť natankovať okrem už spomínaného Poľska aj do Rakúska, do 15 km od miesta štartu na Slovensku. Ak to máte cestou do dovolenkovej destinácie, tým lepšie, natankujte hneď za hranicami.

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo