2013-04-04 04:00:00
Automobilová jar na Slovensku
S predstavovaním noviniek Ford nečakal až na prvý dôležitý autosalón na Slovensku, zorganizoval si vlastnú akciu.
Zdroj: Summit Motors Slovakia

Automobilová jar na Slovensku sa začala na Ford Show 2013

Čo by ste urobili, keby ste mali pretlak noviniek, ktoré sa tlačia do predajní a autosalón je ešte ďaleko? Túto dilemu riešila značka Ford.

Spoločnosť Summit Motors Slovakia, spol. s r.o., importér vozidiel s modrým oválom na Slovensku, predstavila médiám a dílerom na Ford Show 2013 pestrú ponuku noviniek ešte pred bratislavským autosalónom. Na ich prezentáciu zvolila netradičnú lokalitu aj podobu. Refinery Gallery v rámci Slovnaftu vo Vlčom Hrdle v Bratislave sa stalo miestom, kde bolo pokope viacero  nových osobných automobilov, úžitkových vozidiel a nových technológií. Bez povšimnutia nezostali ani medzinárodné ocenenia, ktoré značke priniesli vybrané modely a jedinečné technológie. Príchod v tmavej časti s cestičkou lemovanou modrými lúčmi – úvod akcie ako vystrihnutý z filmu Tron.

Nepredstavili sa len autá. Veľká klaviatúra na pódiu a dvaja tanečníci, ktorí zahrali skákaním lepšie, ako nejaký virtuóz, odštartovali program. Prvým modelom bol modernizovaný Ford Fiesta. Počas histórie auta tohto mena sa vozidlo menilo výrazne v rámci trendu postupného vývoja technológií malých áut. Malá Fiesta dospela a je právom najpredávanejším malým autom roka 2012. Pod kapotou jej tlčie aj motor 1,0 EcoBoost, ktorý získal medzinárodné ocenenie Motor roka 2012. Fiesta disponuje aj 6 stupňovou dvojspojkovou automatickou prevodovkou PowerShift. Má ako jediná v triede malých áut interesantné bezpečnostné prvky Active City Stop pre automatické zabrzdenie vozidla a MyKey – to je nastavenie obmedzení pre malých vodičov (napríklad rodičmi) v záujme bezpečnosti. A keď sme pri nej, Ford Fiesta sa môže hrdiť v triede malých áut plným ziskom piatich hviezdičiek v testoch EuroNCAP. Ak by sa vám nepozdávali ponúkané motory a ich výkony, máme dobrú správu. Najvýkonnejší model z ponuke, Ford Fiesta ST so 132 kW (180 k) bude už čoskoro dostupná aj na Slovensku.

Zdroj: Summit Motors Slovakia
Zdroj: Summit Motors Slovakia

Ďalším pánom na holenie bol model Ford Kuga. Zástupca rastúceho segmentu SUV, prináša inteligentný pohon AWD (4x4), viac priestoru nielen v batožinovom priestore a efektívnejšie pohonné jednotky vrátane benzínovej verzie 1,6 EcoBoost. Množstvo užitočných technológií podčiarkuje titul najbezpečnejšieho auta v triede, vrátane 6 ocenení EuroNCAP Advanced. Ford toto nové SUV neoznačuje klasicky ako Sport Utility Vehicle, ale prezentuje ho ako Smart Utility Vehicle hlavne kvôli inteligentnému pohonu všetkých kolies. No aj také otváranie batožinového priestoru, ktoré funguje zakývaním nohy pod zadným nárazníkom, je zaujímavá vec, keď máte plné ruky.

Malým intermezzom bolo aj vystúpenie Trona, teda "digitálneho človeka", ktorý v rámci netradičnej hudobno-laserovej show „ohýbal“ svetelné lúče. Potom už išlo predstavenie ďalších noviniek ako na bežiacom páse. Ak máte záujem o terénne vozidlo, naporúdzi je nový Ford Ranger, ovenčený titulom Pick-up roka 2013, ktorý už je v predaji. Toto viacúčelové úžitkové vozidlo prináša do segmentu novú výzvu v podobe piatich hviezd v testoch bezpečnosti EuroNCAP, ktoré získal ako prvý spomedzi zástupcov vozidiel pick-up. Nečudo, že patrí medzi najobľúbenejšie z vozidiel v tejto kategórii za prvý štvrťrok tohto roka.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Absolútne prvý raz bolo možné sa stretnúť aj s dodávkami roka 2013, ktorými sa stali Transit Custom a osobná verzia Tourneo Transit. Vyzerá to tak, že tieto vany majú veľkú šancu zamiešať kartami v segmentoch, ktoré reprezentujú. Ich interiér, presnejšie pracovisko vodiča, sa podobá na tie, na ktoré ste zvyknutí v osobných vozidlách Ford. A benefitom navyše je priestor, nielen v nákladovej časti, ale aj pre vodiča. Žiadne stiesnené „dodávkové“ pomery, ale plnohodnotné miesto s pohodlím.

Súčasťou akcie bol aj Ford B-MAX, víťaz medzinárodnej ankety AutoBest 2013, ktorý síce úplnou novinkou nie je, no vhodne dopĺňal plejádu modelov značky. Ford sa rozhodol nečakať na bratislavský autosalón, aby mu teraz uvádzané horúce novinky „nevychladli“ a je rozhodnutý pokračovať v takomto prezentovaní modelovej ofenzívy aj častejšie. Nech sa páči, nabudúce by sme to prijali aj s krátkymi zoznamovacími jazdami aspoň tých najčerstvejších prírastkov.

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo