2023-08-24 09:20:00
Freemantle Highway
Freemantle Highway
Zdroj: Pobrežná stráž Dánsko

Požiar lode spôsobil elektromobil? Je to inak. Všetky EV na palube sú v poriadku?!

Loď Freemantle Highway odpočíva vo svojom dočasnom kotvisku. Požiar je uhasený a špecialisti sa dostali na palubu.

Freemantle Highway je jedna z obrovských lodí, ktoré slúžia automobilkám na presun vozidiel naprieč kontinentmi. Pôvodne sa hovorilo o 3000 autách na palube a zopár elektromobilov, no neskôr sa ukázalo, že na palube bolo cca 500 elektromobilov a celkovo 3700 áut, ktoré smerovali z Nemecka do Egypta (a odtiaľ vraj ďalej do Singapuru, no to mohol byť omyl).

Loď má celkovo 12 poschodí nákladného priestoru, pričom podľa správy od Automotive Logistics požiar prebiehal na horných poschodiach a do spodných sa nedostal. Požiar sa postaral o kompletné zničenie až roztopenie áut na prvých 4 poschodiach a poškodil autá aj na nižších poschodiach. No posledné, najnižšie štyri poschodia, kde sa nachádzalo zhruba 1000 vozidiel, tam sa požiar nerozšíril a podľa špecialistov sú autá na spodných 4 poschodiach nedotknuté a v dobrej kondícii. Najzaujímavejšia informácia však je, že práve na spodných štyroch poschodiach je všetkých 500 elektromobilov, ktoré nákladná loď prevážala. Naďalej tak zostáva v platnosti oficiálne tvrdenie: príčina požiaru nie je jasná a spojitosť medzi elektromobilmi a vznikom požiaru nie je dokázaná. Na palube ďalej prebieha vyšetrovanie.

Zdroj: Pobrežná stráž Dánsko

Elektromobily vyzerajú nedotknuté, no predsa s nimi, i s ďalšími autami na najnižších poschodiach nikto zatiaľ hýbať nebude a to až do polovice októbra. Podpalubie zostáva monitorované pre prípad, že by požiar prepukol znova. Napriek tomu, že spodné poschodia vyzerajú v poriadku, vozidlá bezpochyby okúsili vysoké teploty a riziko, že tam niekde pri pohybe s autami a ich vysokonapäťovými batériami vznikne opäť požiar zostáva vysoké, najmä preto, lebo pri elektromobiloch nikto presne nevie, či sa niečo stalo, až kým sa niečo nestane (batérie sú hlboko skryté a môže v nich prebiehať reakcia, ktorú spôsobilo vysoké teplo, no zatiaľ to nevidno).

Zatiaľ sa teda nevie, čo bude s cca 1000 novými vozidlami od BMW, Mercedesu, či VW, ktoré sú v podpalubí v dobrom stave. Je možné, že ich odtiaľ dostanú, no je tiež možné, že ich zošrotujú spolu so zvyškom lode a jej nákladom.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Automotive Logistics

Komentáre k článku


Stream naživo