2023-06-22 10:30:00
Youtuber tvrdí, že odhalil
Youtuber tvrdí, že odhalil Ponziho schému s EV
Zdroj: ytb serpentza

Youtuber ukázal zábery tisícov opustených EV v Číne. Je rast predajov iba podvod?

V Číne rastú predaje elektromobilov raketovou rýchlosťou. Z tohto štátu sa stáva úplná EV veľmoc.

Youtuber vo svojom novom videu ukazuje zábery z veľkých pozemkov, ktoré zaberajú len odstavené elektromobily. Tvrdí, že toto je reálna cena veľkého rastu výroby a predaja elektromobilov, ktorým Čína aktuálne prechádza. Dokonca hovorí, že celý rast záujmu populácie o elektromobily je vlastne len Ponziho schéma, pri ktorej sa nečestné firmy snažia zarobiť tak, že lákajú menších investorov, ktorí do firiem vyrábajúcich elektromobily nalejú peniaze a tieto firmy ich aj vyrobia, zaregistrujú, no reálne si ich nikto nekúpi a tak len vyrábajú, zbierajú ďalšie investície, až do momentu, keď to celé spadne.

Vo svojom videu hovorí, že by to nebolo prvýkrát. Spomína podobnú situáciu so službami na zdieľanie bicyklov, ktoré zažili svoj vrchol v roku 2017. Následne začal domček z karát padať, až sa ukázalo, že fantastické čísla a rozširovanie ponuky a množstva bicyklov na požičanie boli podvodom, ktorý vychádzal z nečestných "startapov",  ktoré síce bicykle vyrábali, no vyrobili ich priveľa a záujem obyvateľov miest nebol taký vysoký. Následne zhrabli peniaze a na veľkých plochách zostali opustené kvantá bicyklov, ktoré nikto nepotreboval. Niečo podobné sa udialo o dva roky neskôr s elektromobilmi. Veľký boom s carsharingom však skončil rovnako. Tisíce zaregistrovaných, no nikdy nepoužitých elektromobilov zostalo opustených na rôznych plochách a tam vraj stoja už roky a čakajú, kým ich zožerie hrdza a zarastie divočina, aby odovzdali svoje hodnotné chemikálie a vzácne materiály späť prírode - samozrejme v tej najmenej ekologickej podobe...

Jeho video znie ako upozornenie malých investorov, aby nenaleteli na veľký rast výroby a predajov elektromobilov, pretože tak ako v uvedených príkladoch, aj teraz to môže byť len scam, len ďalšia ponziho schéma, ktorou nečestní výrobcovia a investiční poradcovia získajú peniaze od investorov i od vlády, ktorá prechod na elektromobilitu a pokrok elektromobility intenzívne financuje.

Problém je, že vo svojom videu neuviedol ani jeden dôkaz o tom, že by sa to isté dialo aj dnes a zábery z dronov o ktoré sa opiera sú už roky staré. Konkrétne sú zo spomínaných "parkovísk" nevyužitých bicyklov i z "parkovísk" a parciel, ktoré sa zaplnili potom, čo skrachovalo mnoho spoločností zameraných na požičiavanie elektromobilov. Nič, čím by svoje tvrdenia podložil. Opiera sa len o minulé udalosti a tvrdí, že Číne nemožno veriť na základe dvoch konkrétnych prípadov. Samozrejme, v Číne sú podobné podvody bežné, niečo podobné vidia mnohí aj pri páde realitného trhu, ktorý sa nafukoval výrazne nad možnosti a potreby obyvateľov až napokon spadol a spolu s ním spadlo aj mnoho investorov a vlastníkov. Bez dôkazov je to však stále len názor jednotlivca, ktorý môžeme, ale aj nemusíme brať vážne. Elektromobilita v Číne zreteľne napreduje, doplácajú na to mnohí európski výrobcovia, ktorí v ponuke nemajú dostatok moderných elektromobilov. Či sa všetky predané elektromobily dostanú k reálnym zákazníkom, to sa vďaka jazykovej i informačnej bariére povedať jednoznačne nedá. Pri investovaní treba byť vždy opatrný a informácie preverovať. V tom má youtuber pravdu. Z môjho pohľadu to ale vyzerá skôr ako dobrá stratégia na úspech na platforme. Video už má ozaj veľa vzhliadnutí a zdielaní a šíri sa aj v našich končinách, takže o ňom síce treba vedieť, no zároveň netreba automaticky podľahnúť neoverenej informácii.

 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Ytb

Komentáre k článku


Stream naživo