2023-01-26 10:55:00
BMW i Vision Dee
BMW i Vision Dee
Zdroj: BMW

BMW i Vision Dee: Budúcnosť je bližsie ako sa zdá

Nemecká automobilka BMW je už zvyknutá na to, že šokuje všetkých okolo.

Najskôr to boli obrovské ľadvinky, teraz prichádza s niečím ešte extrémnejším. Na nedávnej výstave spotrebnej elektroniky CES v Las Vegas ukázala totiž novú víziu, nový koncept, ktorý sa volá i Vision Dee. A hneď je jasné, že niečo z dizajnových prvkov bude smerovať aj do sériovej produkcie v blízkej budúcnosti.

V prvom rade automobilka zvolila zaujímavé retro-futuristické tvary. Niektoré línie sú ako z minulosti a niektoré zase pripomínajú budúcnosť. Tou futuristickejšou častou môže byť predok, ktorý síce stále využíva dvojdielnej predné svetlomety, ale úplne v novej forme. Sú integrované do multifunkčnej prednej masky, ktorá dokáže kombináciou jednotlivých svetelných prvkov zobraziť aktuálnu náladu auta. Ak ho teda dáte do servisu v Papradne a zaručene vyškolený expert bude prevádzať kladivové pokusy o nastavenie autonómneho riadenia na vyššie rýchlosti, tak zjavne šťastnú tvár neuvidíte. Predok je ale až paradoxne blízko ku sériovej produkcii. To isté sa dá povedať aj o boku, ktorý však stratil kľučky a spätné zrkadlá. Línia okien s klasickým spodným vykopnutím v zadnej časti je zachovaná a evokuje BMW radu 3 generácie E30. Čiže toto je priamy odkaz na osemdesiate roky. Možno aj sedemdesiate, kedy vznikol predchodca obľúbenej generácie radu 3.

Najmenej pochvál asi získa zadná časť s naozaj masívnym nárazníkom a svetlami pripomínajúcimi tie vpredu. Dalo by sa povedať, že je táto časť je trochu poddizajnovaná. Aj tu sa dá spoľahnúť na rozličné zobrazenie v priestoroch svetiel, ale pozrite si galériu, nie je to príliš pekný a zaujímavý pohľad. Omnoho zaujímavejší je pohľad do interiéru.

Ak exteriér mohol niesť označenie minimalistický, vrátane kolies bez akýchkoľvek tvarov, len plných, či skôr takmer plných súdov, interiér je ešte ďalej. Nemá displeje, nemá žiadne výrazné tlačidlá, všetko sa ovláda zvláštnym ovládačom, ktorý sa nachádza na prístrojovej doske a dostal názov BMW Mixed Reality Slider. Tieto ovládacie prvky, vrátane dotykových sekcii na volante, ovládajú zobrazovanie jediného displeja. Tým je head-up displej s masívnymi rozmermi. Vďaka jednotlivým dotykovým plochám je teda možné zvoliť, čo displej zobrazuje a čo prezentuje pre posádku. Volant je tiež kapitola sama o sebe a má šesťuholníkový tvar. Zjavne ráta s možnosťou autonómneho riadenia, ale hlavne využíva spomenuté dotykové plochy na ovládanie všetkého možného aj nemožného.

Najdôležitejšou informáciou je, že tento koncept stojí na platforme, ktorú budú využívať budúce generácie vozidiel BMW. Najbližšie by to malo byť v roku 2025 nové BMW radu 3 a BMW iX3, ktoré budú vyrábané v maďarskom meste Debrecín. Vízia nepotrebuje žiadne presnejšie špecifikácie. Automobilka však oznámila, že nová generácia elektrických pohonov, ktorú by mohol mať aj sériový produkt na základe dizajnu konceptu i Vision Dee bude mať hustotu energie v batériách väčšiu o 20%, takisto o 30% vzrastie dojazd vozidla a rovnakých 30% si pripíše aj rýchlosť nabíjania.

Koncept BMW i Vision Dee nepôjde do sériovej produkcie. Ostane stále len konceptom a do reality sa pretavia iba niektoré dizajnérske prvky. Napríklad na interiér ovládaný novým štýlom ešte svet pripravený nie je. Takisto na takýto extrémny dizajn. Veď väčšina ešte nezvládla spracovať ani veľké predné ľadvinky, či skôr masívnu prednú masku niektorých súčasných modelov.


AUTOR: © Zoznam/jm
ZDROJ: BMW

Komentáre k článku


Stream naživo