2023-01-23 15:25:00
Mansory Venatus Coupe -
Mansory Venatus Coupe - Urus
Zdroj: Mansory

FOTO: Mansory prerobilo Lamborghini Urus na trojdverák. Šialený trojdverák

Nikto asi nepotreboval trojdverový model Lamborghini Urus, ale je tu Mansory, ktoré dokáže odpovedať aj na otázky nikdy nevyslovené.

Trojdverový Urus prichádza ako Venatus Coupe Evo C, čiže ako nadstavba už existujúceho prerobeného modelu Venatus Evo S. Podľa spojitosti medzi modelmi budeme môcť usúdiť aj aký bude mať táto šialenosť motor, ale nepredbiehajme.

Prvý aspekt zmeny je ten najzásadnejší. Konštruktérom Mansory trvalo rok a pol, kým vytvorili novú verziu so stredným stĺpikom posunutým o 20 cm dozadu. O 20 cm sa taktiež rozšírili, či skôr predĺžili predné dvere, ktoré ponúkajú lepší prístup do menejdverovej karosérie.  Na zlepšenie prístupu na zadné sedadlá bolo však nutné ešte niečo. Mansory muselo upraviť aj predné sedadlá tak, aby disponovali sklápacím mechanizmom. Je to dôležité pre reálne nastupovanie, inak by boli zadné sedadlá absolútne zbytočné.

Predĺženie dverí však zďaleka nebolo jedinou úpravu. Zadná náprava je rozšírená a rovnako tak sú rozšírené aj zadné blatníky. Schovávajú masívne kolesa, ale na to sme si už zvykli. Pribudlo aj mnoho karbónových prvkov, čo je tiež pri Mansory už dlhodobý štandard. Veď neupravuje jedna-dvojkové HTP Fabie. Predná kapota je napríklad z karbónu kompletná, takisto krídla, difúzory, odtrhové plochy, predný nárazník, všetko možné. Jediné, čo nie je karbonové sú bočné dvere s výrazným prelisom v tvare písmena Y.

V Mansory tiež zapracovali na interiéri a okrem spomenutých sklápacích predných sedadiel v ňom použili výrazné modré elementy. Tie sú buď z kože, alebo z alcantary. Interiér využíva prežívanie bielou niťou a v niektorých bodoch je čalúnenie čierne.

Keď už konštruktéri začali so zmenami, tak pokračovali aj pod kapotou, na motore. Ten pochádza priamo zo štvordverového Venatus Evo S. Stále je to štvorlitrový osemvalec usporiadaný do V, ktorý používa doping dvomi turbami a z tohto usporiadania sa Mansory podarilo dostať až 663 kW (900 k) a 1100 Nm. Tieto hodnoty znamenajú maximálnu rýchlosť 320 km/h, o 10 km/h viac ako má sériový kus, ale tiež zrýchlenie masívneho vozidla na stovku za 2,9 sekundy. Pritom prevodovka ostala klasickým 8-stupňovým hydrodynamickým meničom.

Nech pre niekoho takéto auto vyzerá akokoľvek zbytočne, určite bude mať pre iného tú správnu príťažlivosť. Najhoršou dizajnovou stránkou je, v tomto prípade, rozdelené zadné okno. A samozrejme cena skombinovaná s obmedzenou dostupnosťou. Mansory totiž plánuje výrobu limitovanej série, ale tá bude v počte iba 8 kusov. O cene sa vôbec nehovorí, avšak môžeme usudzovať, že bude výrazne vyššia ako je cena samotného Lamborghini Urus. To má základ niekde nad dvestotisíc eurami a takáto špecialita môže pridať k samotnej cene ešte ďalších 500 000 €, prihliadnuc k naozaj extrémnym premenám modelu.

Mansory rozhodne nie je prvou spoločensťou, ktorá sa rozhodla spraviť z päťdverového SUV trojdverák. To sa už podarilo s modelom Adventum Coupe dizajnérskemu štúdiu Niels van Roij Design. Tí predstavili na základe predchádzajúcej generácie Range Roveru jeho trojdverovú verziu a my sme na vážkach, ktorá z týchto dvoch alternatív má väčší zmysel. Vyzerá to, že ani jedna. Ale o niečo rozumnejší je predsalen ten Range Rover s trojicou dverí. Naviac tak nadväzuje na minulosť pôvodného Range Roveru zo začiatku produkcie. Fotky nájdete v galérii.


AUTOR: © Zoznam/jm
ZDROJ: Mansory

Komentáre k článku


Stream naživo