2021-09-23 11:30:00
Lada Niva sa vracia
Lada Niva sa vracia na Dakar
Zdroj: Lada, drive.com.au

FOTO: Lada Niva sa vracia na Dakar! Všetci sa zmenili, Niva je rovnaká Legenda

Lada Niva sa po desaťročiach vracia na rely Dakar. Kým všetci súperi vyzerajú inak, ona je stále tá istá.

Lada Niva, Lada 4x4, či Lada Legend. Nazvime ju ako chceme, všetci vieme o ktoré auto ide. Niva sa zúčastnila už historicky prvej rely v roku 1979. V roku 1981 bola tretia a v nasledujúcich dvoch ročníkoch obsadila druhé miesto. Do histórie najťažšej rely na svete sa teda zapísala veľkými písmenami. V nasledujúcej rely Dakar, ktorá sa odohrá opäť v Saudskej Arábii bude súčasťou štartovacieho poľa opäť. Kým súčasné rely špeciály na Dakar vyzerajú akoby ani nemali nič spoločné s pôvodnými autami, špeciál Lada Niva Red Legend vyzerá akoby ju len nafarbili a pridali športový volant a ochrannú klietku. 

Zdroj: Lada, drive.com.au

Auto má za sebou 9 mesiacov úprav a nedávno vyrazilo na cestu. Súkromný tím pochádzajúci zo Švajčiarska podporuje aj samotná značka Lada. Aby partnerstvo bolo dokonalé, cesta na Dakar oficiálne začala návštevou mesta Togliati a hlavne múzea značky Lada. Odtiaľ špeciál spolu so svojimi pilotmi vyrazil na cestu do Švajčiarska, aby auto následne zabalili do veľkej krabice a ako takú Bambuľku doviezli až do Saudskej Arábie. 

Za volant a na miesto spolujazdca červeno-bielej Nivy usadnú Sladan Milich a Mario Jacober. Auto sa rely Dakar zúčastní v novej kategórii Dakar Classic, ktorá je súčasťou programu od tohoročnej rely a zúčastniť sa jej majú rovesníci Lady vrátane modelov Peugeot 504, Pajero a Porsche 911 (953). 

Zdroj: Lada, drive.com.au

Niva Red Legend je model Niva T1 (VAZ 2121) z roku 1984. Podkapotou má benzínový motor s výkonom 95 koní. Hmotnosť je 1055 kilogramov a maximálna rýchlosť 135 km/h. 

Rely Dakar 2022 prebieha tradične na začiatku nového roka v januári. 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: FB, Insta, drive.com.au

Komentáre k článku


Stream naživo