2020-02-23 06:00:00
Al Caponeho Cadillac ide
Al Caponeho Cadillac ide znova do dražby, chystajte milión!
Zdroj: Celebrity Cars Las Vegas

Al Caponeho Cadillac ide znova do dražby, chystajte milión!

Nepriestrelný Cadillac, ktorý mal vo svojom vlastníctve notoricky známy chicagský gangster Al Capone, je opäť na predaj.

Na aukcii v roku 2012 mal tento zelený Cadillac V-8 Town Sedan jedného z najznámejších gangstrov vyvolávaciu cenu 500 000 dolárov. Teraz je „o čosi“ vyššia.

Kúpa tohto klasického sedanu z roku 1928, ktorý je lakovaný v tých časoch typickej zelenej farbe, bola pred ôsmimi rokmi jednoznačne výbornou investíciou. Za tých pár rokov totiž jeho vyvolávacia cena stúpla na dvojnásobok. Mal by sa predať za najmenej milión dolárov (to je v prepočte 923 000 eur).

Zdroj: Celebrity Cars Las Vegas

Nejde o žiadny výstavný exponát. Auto je plne funkčné a stále jazdí, ako sa máte možnosť presvedčiť aj vo videu:

Vozidlo s ostrými líniami je typickým predstaviteľom automobilov z prelomu dvadsiatych a tridsiatych rokov minulého storočia, aké používal Alphonse Gabriel Caponi, známy ako Al Capone, bezohľadný americký gangster z obdobia prohibície.

Zelený sedan je považovaný za jedno z historicky najvýznamnejších predvojnových amerických automobilov. Navrhli ho tak, aby napodobňoval mestské policajné autá koncom dvadsiatych rokov. Je to jedno z prvých dochovaných nepriestrelných áut a bol vybavený ťažkým sklom s hrúbkou takmer jedného palca – teda 2,5 centimetra.

Zdroj: Celebrity Cars Las Vegas

Vozidlo malo pancier s hmotnosťou 1360 kilogramov. Nepriestrelné okná sa mohli zdvihnúť o pár centimetrov, aby odhalili dostatočne veľkú kruhovú časť, kadiaľ sa dala vystrčiť hlaveň revolvera. Zadné okno bolo vyrobené tak, aby rýchlo padlo a umožňovalo prepravujúcim sa gangstrom strieľať na prípadných prenasledovateľov. Auto je vybavené motorom V8 s výkonom 90 koní a so štvorstupňovou manuálnou prevodovkou.

Zdroj: Celebrity Cars Las Vegas

Na počítadle kilometrov je iba 1 111 km, auto totiž väčšinu svojej histórie strávilo v múzeách alebo na prehliadkach počas karnevalov a v zábavných parkoch. Keď Caponeho uväznili v máji 1932 za daňové podvody, skonfiškovali ho spolu s ďalšími autami mafiána.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo