2019-08-19 07:15:00
Benzín s vysávačom
Benzín s vysávačom
Zdroj: Polizei Westhessen

Natankovala omylom benzín miesto nafty, riešila to „geniálne“

Mesto Eschborn neďaleko Frankfurtu bolo dejiskom poriadnej drámy – horelo na čerpacej stanici.

55-ročná žena natankovala v zamyslení do požičaného manželovho VW Passat Variant TDI plnú nádrž benzínu. To sa stáva a nie je to nič výnimočné. Veľa ľudí sa takým nešťastníkom posmieva, ale spliesť si tankovaciu pištoľ pri čerpacej stanici sa môže stať. Stačí, aby ste striedali viac áut a pri tankovaní boli chvíľu myšlienkami inde, alebo autám jednoducho nerozumeli a náhodou sa ocitli v inom ako svojom zvyčajnom aute.

Keď do auta s naftovým motorom natankujete benzín a neuvedomíte si to, vozidlo tým zničíte. Dáma si to však uvedomila včas a rozhodla sa auto ani nenaštartovať. To bolo správne rozhodnutie. To ďalšie si však už zaslúži minimálne nomináciu na Darwinovu cenu za  najhlúpejšie počiny.

Jej nasledujúce riešenie bolo tak hlúpe, že zničila nielen motor, ale rovno celé auto. Keby len to! Čo sa stalo? Dostala na prvý pohľad geniálny nápad, ako svoj omyl vyriešiť rýchlo a elegantne. Zbadala na čerpacej stanici vysávač a napadlo jej, že odsaje benzín z nádrže.

Nebola v tom sama, ale na prípade participovali viacerí. Auto odtlačili k neďalekému vysávaču na čistenie interiérov. Nikomu nenapadlo, že to, čo ide robiť, je absolútna blbosť? Na vytiahnutie zlého paliva z nádrže koncovka vysávača nestačila. Preto sa rozhodli strčiť do nádrže tenšiu záhradnú hadicu a opačný koniec nejakým zázračným spôsobom spojili s hadicou vysávača. Ten po zapnutí naozaj začal čerpať benzín z nádrže. Lenže po pár sekundách, keď sa horľavé palivo dostalo do horúceho vysávača, sa celý prečerpávací systém vznietil. Oheň sa preniesol veľmi rýchlo aj do nádrže auta a nasledovalo peklo na zemi.  Passat Variant zhorel úplne na uhoľ. Šťastím je, že hoci obrovský žiar zranil 20-ročného okoloidúceho, nevybuchla čerpacia stanica.

Zdroj: Polizei Westhessen

Hasiči našťastie prišli rýchlo a aj keď je požiar na čerpacej stanici poriadny stres aj pre skúsených, požiar uhasili a nič horšie už sa nestalo. Na prvý pohľad banálna chba, ktorá sa mala riešiť vypustením nádrže v servise, prerástla na poriadnu katastrofu - celkovú škodu na aute a čerpacej stanici polícia odhaduje na 30 tisíc €. To je cena jazdeného VW Passat Variant 2.0 TDI, vysávača a spáleného okolia čerpacej stanice.

Existujú aj vysávače, ktoré sú určené na suché, ale aj takzvané mokré vysávanie. Dokážu pozbierať nielen bežnú špinu, ale tiež vlhké nečistoty, alebo vodu. Áno, vodu, pretože motor je na to uspôsobený. Určite však nie na vysávanie benzínu!! Pritom bežné priemyselné vysávače na čerpacích staniciach sú určené len na suché vysávanie. Rozhodnutie vodičky teda malo síce nejaký vedomostný základ, ale absolútne nereálne zhodnotenie možného vývoja ďalšej situácie. Ako sa ukázalo, bolo to jedno z najhlúpejších, aké mohla urobiť a spôsobila tak katastrofu, ktorá mohla mať ešte ďalekosiahlejšie následky – keby sa od horiaceho auta chytili výdajné stojany, či nádrže s palivom na čerpacej stanici...


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: Polizei Westhessen

Komentáre k článku


Stream naživo