2019-05-05 13:35:00
Výbuch plynu Arkansas
Výbuch plynu Arkansas
Zdroj: Zach Walker,

VIDEO: Scéna ako z Kobry 11 - auto vybuchlo nielen vo filme

Nebol to ale nijaký filmový efekt, len trpká životnú skúsenosť majiteľa červeného vozidla Pick-up.

Jeho horiace auto vyletelo do vzduchu napriek tomu, že všetkých okolo presviedčal a utešoval, že autá explodujú len vo filme. Lenže... stalo sa. Jeho auto totiž malo nielen nádrž na benzín alebo naftu.

Výbuchy áut sú bežnou súčasťou, dalo by sa dokonca povedať že sú „nevyhnutnou súčasťou“ akčných filmov. Takmer ani jeden akčný film sa bez nich nezaobíde. Ohnivé scény plné výbuchov okoreňujú aj menej nápadité seriál. Semir ako známa hlavná postava zo seriálu Kobra 11 by o tom vedel rozprávať. Lenže to, čo je na plátne, či na obrazovke, nemá celkom oporu v reálnom svete. Tam autá nemôžu len tak ľahko vyletieť do vzduchu. Za normálnych podmienok to jednoducho nie je pravidlom. Skôr je to nemožné.

Zdroj: Zach Walker,

Režiséri tak vo filmoch a seriáloch mystifikujú obecenstvo. Benzín aj nafta v kvapalnom stave pri normálnom tlaku a teplote síce horia. Lenže neexplodujú. Priamo v spaľovacom priestore benzínového motora to funguje tak, že benzín sa pri vstrekovaní do valcov rozpráši na hmlu a až vo forme pár zmiešaných so vzduchom sa zapáli iskrou sviečky. Ak sa budeme baviť o nechcenom detonačnom spaľovaní, alebo o práci dieselového motora, tam treba veľmi vysoký tlak a teplotu, aby sa palivo vznietilo. Samotná nafta ani poriadne nehorí, ak sa nezapália jej pary, čo tiež nie je jednoduché.

Starší muž z Arkansasu poznajúc tieto základné znalosti fyziky bol pokojný pri pohľade na požiar vlastného automobilu. Zach Walter ako náhodný svedok zaznamenal na mobil majiteľa červeného pick-upu, ktorému sa vznietilo auto pri návšteve predajne Burge King. Lenže... tesne predtým si kúpil plynovú bombu a z tej mu začal unikať plyn. Počul syčanie, ale keď sa pokúsil utesniť unikajúci zásobník plynu, auto v okamihu zachvátili plamene.

Majiteľ sa preto vzdialil neďaleko od auta, ktoré horelo pri predajni s rýchlym občerstvením.. Upokojoval okolie, že sa nemusia ničoho obávať, lebo autá explodujú len vo filme. Zabudol však na plynovú „bombu“. Benzín a nafta totiž nie sú jedinými bežne používanými pohonnými látkami. Ďalším typickým zdrojom energie je LPG. Skvapalnený ropný plyn je úplne iná téma a explózie mu nie sú cudzie. Najmä vtedy, ak je montáž neodborná. Inak poistný ventil pri zvýšení teploty vypustí plyn, aby nevybuchol.

Zdroj: Zach Walker,

Tu však zrejme išlo o niečo iné. Horiace auto sa po chvíli zmenilo na ohnivú guľu, ktorá explodovala s obrovským rámusom. Tlaková vlna zasiahla aj prekvapeného majiteľa, ktorý si myslel, že mu auto zachránia hasiči pri hasení. Lenže tí nemali ani len šancu zasiahnuť. Keď sa ozvala ohlušujúca explózia, neboli ešte na mieste činu.

Zdroj: Zach Walker,

Privolaná záchranná služba previezla popáleného Rona, majiteľa pick-upu, do nemocnice. Už ho mali prepustiť do domáceho liečenia. Nielen pre neho, ale aj pre ostatných je to poučenie – bežné autá skutočne explodujú len vo filme, nie však vtedy, ak majú na palube tlakovú fľašu s propán-butánom. Len tak mimochodom – nie nadarmo sa tlakovému zásobníku hovorí bomba...


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: ABC Television Stations@Youtube

Komentáre k článku


Stream naživo