2019-01-05 08:20:00
Vianočný stromček z Lady
Vianočný stromček z Lady
Zdroj: pikabu.ru

Vianočný stromček v Rusku - urobili ho z Lady 2101..!

Už sme si zvykli, že z Ruska prichádzajú najšialenejšie videá, nápady, automobilové úpravy.

Vianočná tradícia sa nevyhla záujmu múzea Auto 20. storočia. Súčasťou expozície múzea sa stal netradičný, špeciálne upravený a vyzdobený automobilový stromček.

V najväčšom ruskom múzeu motorizmu neďaleko Jekaterinburgu majú tradíciu vianočného zdobenie. Každý rok si vyberú auto, ktoré sa stane hlavným novoročným exponátom. Najväčším symbolom Vianoc, ktoré sa v Rusku oslavujú zajtra, je tradične stromček. Tento rok ale vznikol dosť nevšedným spôsobom. Zamestnanci mali vybrať auto, ktoré sa stane hlavným vianočným symbolom. Ktovie, či prekvapujúco, ale zvolili pre Rusko najtypickejšie Žiguli. Tak sa totiž na domácom trhu volali autá známe aj u nás pod názvom Lada.

Z modelu VAZ-2101 sa pre tento rok stala hlavná časť tradičnej vianočnej výzdoby. Zaujímavosťou exponátu je, že odtieň laku vozidla je v katalógu uvedený pod názvom zelená lipa. Tá sa, na rozdiel od typickej vianočnej jedličky – po rusky „jolka“ (ёлкa), k vianočným sviatkom veľmi nehodí. Nuž - možno nemali vhodnejší zelený odtieň.

Zdroj: pikabu.ru

Dá sa asi ťažko predstaviť si niečo viac ruského, ako pokus pretvoriť automobil domácej výroby na vianočný strom. Akokoľvek to znie svojrázne, tento výtvor priťahuje veľa nových návštevníkov do expozície múzea. Dielo sa ľuďom páči a novoročnú inštaláciu nazvali Molekulárny strom - Žigulík je totiž rozobratý na dielce a vystavený v podobe takzvaného explodovaného modelu. Dekoratívne farebné gule vznášajúce sa okolo neho dotvárajú ilúziu kryštalickej štruktúry. V Rusku neexistujú žiadne podobné inštalácie automobilov.

Zástupca múzea, Anatolij Kurlaev (Анатолий Курлаев) prezradil, že myšlienka na vytvorenie zimnej dominanty v tejto podobe prišla na jar a súčasne vznikli prvé náčrty riešenia. Existovalo niekoľko možností. Finálna podoba nakoniec zabrala pol roka poctivej práce. Výsledok však stojí za to. Teda aspoň z pohľadu múzea. Ľuďom sa tento netradičný exponát páči a chodia sa naň pozerať.

Zdroj: pikabu.ru

Kompozícia pod strechou múzea cestnej dopravy prilákala nových návštevníkov. Celkom pochopiteľne ich však nezaujíma iba tento „stromček“. Múzeum automobilového inžinierstva Uralskej banskej a hutníckej spoločnosti (УГМК - Уральская горно-металлургическая компания) prezentuje v štvorposchodovej budove s rozlohou 12 tisíc metrov štvorcových 130-ročnú históriu cestnej dopravy Ruska i celého sveta. Základom pre vytvorenie múzea bola zbierka civilnej dopravy múzea vojenskej techniky Uralskej banskej a hutníckej spoločnosti. V súčasnosti automobilová časť expozície pozostáva zo 160 áut a takmer rovnakého počtu motocyklov a bicyklov.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: pikabu.ru: Как сделать крутую ёлку из ВАЗ-2101

Komentáre k článku


Stream naživo