2018-08-27 07:04:29
Kalašnikov CV-1
Kalašnikov CV-1
Zdroj: Kalašnikov

Ruský elektromobil od výrobcu zbraní: Kalašnikov CV-1 je poriadne retro!

Ruská spoločnosť Kalašnikov predstavila svoj koncept elektromobilu. Volá sa CV-1 a stojí na základoch staručkého Iža 2125.

Ruský holding nesúci meno slávneho vynálezcu sa už dlhé roky nevenuje len výrobe zbraní. Objavuje nové cesty, nové produkty a je jednou z významných ruských technologických firiem, ktoré pravidelne plnia stránky novín a šarmu jeho vývoja podlieha aj internet. My sme naposledy písali o osobnom vznášadle, ktoré Kalašnikov ukázal a úspešne otestoval. Ale tiež o obranných mechanizmoch pripravených potláčať demonštrácie...

Teraz ale Kalašnikov opäť dokázal rozvíriť hladinu. Na Armádnom fóre v Kubinke pri Moskve ukázal svoj koncept elektromobilu. Volá sa Kalašnikov CV-1. Automobil vyzerá poriadne retro, no nie je to náhoda. Vozidlo stojí na základoch modelu Iž 2125 kombi. Ten zas vychádzal z Moskviča 412 a vyrábal sa od roku 1973 do cca 1997. Pôvodné auto nájdete v galérii. 

Aj keď má vozidlo viacero moderných prvkov vrátane LED svetiel a veľkých zliatinových diskov, Kalašnikov sa mal vyjadriť, že skôr než by šlo o nový model určený na výrobu, ide o auto, na ktorom si výrobca testuje jednotlivé systémy z vlastného vývoja. V podstate tak vidíme elektrifikovaný Iž. 

Zdroj: Kalašnikov

CV-1 by mal mať batérie s kapacitou údajne až 90 kWh. Pritom by mali byť modulárne a autu by mali poskytnúť reálny dojazd okolo 350 km. Azda aj v poriadnej ruskej zime...

Nie je známe aký motor, respektíve koľko motorov vozidlo má, vieme len, že by malo dokázať zrýchliť z 0 na 100 km/h za približne 6 sekúnd. V médiách sa mali objaviť pomenovania ako ruská Tesla, takéto označenia majú dokonca pochádzať priamo z úst hovorkyne firmy, no pravdou je, že pri pohľade na auto ide skôr o hanlivé pomenovanie ako o skutočnú konkurenciu.

Na druhú stranu, retro je stále in, a síce je viac ako pravdepodobné, že toto masovú sériovú výrobu nedosiahne, senzáciu, ktorú Kalašnikov týmto vozidlom urobil by určite bolo dobré speňažiť. Veď ktorý Rus, či fanúšik časov minulých by doma nechcel praktického Iža s moderným elektrickým pohonom?

 


AUTOR: © Zoznam/jh

Komentáre k článku


Stream naživo