2017-10-12 18:05:00
Prilepená strecha
Prilepená strecha

Vysúdili 42 miliónov za následky po havárii v zle opravenom aute

Pár z Texasu v USA vysúdil 42 miliónov dolárov za poranenia v aute, ktoré bolo už predtým havarované a nekvalitne opravené.

Americký súdny systém opäť raz ukázal svoju silu pri ochrane spotrebiteľa. Precedens, ktorý týmto rozhodnutím vzniká môže v budúcnosti zachrániť stovky životov. Samozrejme nie u nás, ale v USA.

V roku 2013, krátko pred Vianocami sa mladý pár Matthew a Marcia Seebachanovci vybrala na cestu vo svojej jazdenej Honde Fit (Honda Jazz). Auto oproti dostalo šmyk a čelne nabúralo do vozidla manželského páru. Matthew zostal uväznený vo vozidle, ktoré začalo horieť. Pri nehode utrpel on i jeho žena vážne poranenia, on navyše popáleniny 4. stupňa a musel stráviť tri roky v nemocnici. Naďalej trpí silnými bolesťami.

Keď od svojho právneho zástupcu zistili, že nehoda nemusela mať také vážne následky, ak by ich auto bolo poctivo opravené, zažili ďalší šok. Nielen preto, lebo o tom, že ich auto bolo v minulosti havarované nič nevedeli. Odborníci zistili, že ak by po predchádzajúcej nehode servis postupoval podľa predpisov výrobcu pri výmene poškodenej strechy, Matthew by sa z auta dostal ľahšie a pravdepodobne bez vážnych popálenín.

Servis namiesto zvárania, strechu ku konštrukcii vozidla prilepil. Tým narušil jej funkciu, zhoršil tuhosť konštrukcie automobilu a tá následne nedokázala ochrániť pasažierov tak ako mala. Neochránila ale ani nádrž, ktorá sa rozpadla a auto následne zachvátil požiar. Nielenže sa nedali otvoriť dvere na vodičovej strane, Matthew zostal na mieste zakliesnený, nohy sa mu dostali pod pedále a už len mohol sledovať ako mu polovica tela horí...

Ďalším prekvapením bolo, keď sa dozvedeli, že servis síce konal nesprávne, ale konal tak pre údajný príkaz poisťovne. Tá mala pre opravu tohto typu určený svoj (lacnejší) postup a ak by tak servis neurobil, opravu by mu poisťovňa nepreplatila. Práve preto sa právny zástupca dvojice rozhodol podať žalobu aj na dotyčnú poisťovňu.  

Dotknutý manželsky pár tvrdí, že víťazstvo v súdnom spore nie je len o peniazoch, veria, že sa týmto bojom niečo v automobilovom priemysle zmení.

jh
ZDROJ: Fox4

Komentáre k článku


Stream naživo