2017-10-12 14:25:00
Meranie hĺbky dezénu
Meranie hĺbky dezénu

Aký je zákonný limit hĺbky dezénu pre zimné pneumatiky?

Viac ako polovica Slovákov nevie, kedy môžu byť zimné pneumatiky nebezpečné.

Podľa čoho rozoznáte zimné pneumatiky? Ak podľa znaku vločky so znakom hôr na pozadí, ste na dobrej ceste.

Na Slovensku a v celej Európe je už jeseň v plnom prúde a pre vodičov to znamená, že nastalo obdobie prezúvania letných pneumatík na zimné. Majú slovenskí vodiči dostatočné informácie o zimných pneumatikách? Podľa prieskumu pre značku Matador, ktorý robila agentúra Nielsen Admosphere, nepoznajú mnohí šoféri zákonom povolenú minimálnu hĺbku dezénu, pri ktorom je už potrebná výmena starej zimnej pneumatiky za novú. Prieskum, ktorý sa uskutočnil v auguste na vzorke 500 opýtaných, poskytol aj ďalšie zaujímavé informácie.

Viac ako tri štvrtiny  Slovákov vlastní alebo šoféruje auto. To znamená, že prezúvanie pneumatík rieši väčšina  dospelej populácie na Slovensku. Aktuálne už prebieha sezóna prezúvania letných pneumatík na zimné. A práve pri otázkach ohľadom zimných pneumatík bolo najzaujímavejším zistením, že viac ako polovica slovenských vodičov nevie, kedy sa zimné pneumatiky stávajú  nebezpečnými.

Na Slovensku zákony povoľujú minimálnu hĺbku dezénu na zimnej pneumatike 3 mm. Tento parameter správne identifikovalo len 22% respondentov. Ďaleko viac – takmer 30% vodičov si myslí, že minimálna hĺbka dezénu je 1,6 mm, čo platí pre zákonné minimum pri letných pneumatikách. 14% opýtaných odpovedalo, že správna hodnota je 2 mm, 9% - 4 mm, 5% - 5 mm. Viac ako pätina respondentov nevedela odpovedať.  

„Vodiči by mali byť veľmi opatrní pokiaľ ide o zimné pneumatiky. Šoférovanie s ojazdenými zimnými pneumatikami je veľmi nebezpečné, pretože hrozí vysoké riziko šmyku a to hlavne v zlom počasí. V koncerne Continental, do ktorého patrí aj tradičná slovenská značka Matador, odporúčame vodičom nečakať na zákonný limit a prezuť na nové zimné pneumatiky už pri zostatkovej hĺbke dezénu 4mm. Ak majú vodiči čo i len malé podozrenie, že ich pneumatiky nie sú stopercentne spoľahlivé na mokrej alebo zľadovatenej vozovke, odporúčame im čo najskôr navštíviť najbližší odborný pneuservis,“ uviedol Juraj Ižvolt, riaditeľ divízie Marketing Continental Barum s.r.o.

Vodiči zimnú pneumatiku rozoznajú

V prípade, že už nie sú zimné pneumatiky spôsobilé na ďalšie používanie, je veľmi dôležitá ich likvidácia podmienená zákonom. Väčšina slovenských vodičov volí správny postup. Až 63% ich necháva v servise k ekologickej likvidácii a iba 12% ich ešte dojazdí v lete. 23% opýtaných sa vyjadrilo, že tento problém za nich rieši niekto iný.  

Zdroj: continental

Zimná pneumatika je viditeľne odlišná od tej letnej. Slovenskí šoféri rozoznávajú zimné pneumatiky podľa viacerých faktorov. Prieskum ukázal, že až 44% vodičov spozná zimnú pneumatiku podľa tzv. „alpského symbolu“ vločky v hore. 37% šoférov sa zase orientuje iba podľa vzorky pneumatiky a 17% ju rozozná podľa označenia na bočnej strane pneumatiky „M+S“.

Najpoužívanejšie sú pneumatiky značky Matador

Súčasťou prieskumu bola aj otázka, aké faktory vplývajú na vodičov pri výbere a kúpe zimných pneumatík.  Najviac respondentov sa rozhoduje podľa kvality. Až 51% vodičov sa informuje priamo u predajcu o jazdných vlastnostiach a garancii bezpečnosti pneumatiky. Pre 32% vodičov je pri kúpe prvoradé odporúčanie od známych, predajcov alebo na základe užívateľských recenzií na internete. 20% sa riadi podľa výsledkov nezávislých bezpečnostných testov.

Zaujímavým ukazovateľom je výber zimnej pneumatiky podľa konkrétnej značky. Na tento údaj nadväzovala aj otázka akú značku zimných pneumatík slovenskí vodiči najviac používajú. Jednotkou sa stala značka Matador, na ktorej jazdí až 20% vodičov. Zhodne 14% opýtaných používa zimné pneumatiky značky Contintental, Barum a Michelin. S pomerne veľkým odstupom nasledovali ostatné značky  ako napríklad Goodyear, Hankook, Dunlop, Pirelli, Bridgestone a Sava.

„Výsledok požívania jednotlivých značiek pneumatík nás veľmi potešil, ale úplne neprekvapil. Neustále sa snažíme na trh prinášať kvalitné a spoľahlivé produkty, a preto nás teší, že slovenskí vodiči dokážu oceniť našu prácu a dôverujú tradičnej domácej značke Matador ako aj prémiovým pneumatikám Continental. Pri výrobe zimných pneumatík používame najmodernejšie technológie, vďaka ktorým dokážeme poskytnúť šoférom tie najlepšie výrobky,“ doplnil Juraj Ižvolt.

Slováci prezúvajú hlavne podľa počasia

Na jeseň nastáva na Slovensku čas prezúvania letných pneumatík na zimné. Výsledky prieskumu potvrdzujú, že väčšina slovenských vodičov si nenecháva prezúvanie zimných pneumatík na poslednú chvíľu. Pre 38% vodičov je pri prezúvaní rozhodujúce počasie, čo znamená, že nemajú naplánovaný presný termín, kedy chcú mať auto prezuté. Naopak až 23% opýtaných chce mať už prezúvanie vyriešené v októbri a 22% v novembri.


ZDROJ: continental

Komentáre k článku


Stream naživo