2016-12-03 15:15:00
Formula vývoj volantov
Formula vývoj volantov
Zdroj: Donut

Ako sa vyvíjali volanty v F1? Pozrite si perfektné VIDEO

Ako by asi jazdili súčasní pretekári s volantom Stirlinga Mossa z roku 1957?

Minulosť Formule 1 je plná výnimočných pretekárov. Jeden z nich iba včera oznámil koniec kariéry hneď po dosiahnutí svojho cieľa - zisku titulu majstra sveta, dozaista aj to sa zapíše do histórie tohto športu.

História F1 pamätá množstvo výnimočných talentov, pretekárov, pretekov i samotných monopostov. Zamysleli ste sa niekedy nad tým ako sa menili volanty v F1-tke? Nasledujúce video zachytáva takmer 60 rokov vývoja volantov v kráľovskej motoristickej disciplíne.

Ktovie ako by asi jazdili súčasní pretekári, ak by namiesto svojich multifunkčných volantov s množstvom tlačítok a ukazovateľov dostali do rúk len hliníkový volant s drevenou obručou s akým jazdil Stirling Moss? Pravdepodobne nijak, pretože bez patričného volantu by dnešné hi-tech monoposty sotva k niečomu prinútili, obzvlášť k rýchlym kolám na okruhu.

Skvelé video od Donut približuje históriu pretekov moderným a sviežim spôsobom aj pre tých, ktorí sú v tematike F1 nováčikmi. Video však zaujme hocikoho, nemusí byť zrovna fajnšmeker na motoršport. Pokojne môže byť aj nejaký kajšmentke...

Ako sa hovorí: staré, ale stále dobré.

PS: Ak sa vám video páčilo, máme pre vás ešte jedno - tentokrát o zmenách kľúčového bezpečnostného prvku - helmy pretekára. Obzvlášť toto video naznačí aký šialenci pretekári kedysi boli. 

 

>

jh
ZDROJ: Donut

Komentáre k článku


Stream naživo