2016-08-31 13:40:00
BMW 750 Li,oprava,Rusko,
BMW 750 Li,oprava,Rusko,
Zdroj: Arthur Tussik

VIDEO: Ako sa robí „nové“ BMW 750 Li z auta so zdemolovaným zadkom

Poisťovne v tom majú jasno – po nehode ide o takzvanú totálnu škodu, keď sa vzhľadom na ceny neoplatí auto opraviť.

Automobily zničené pri vážnej nehode sa zväčša nevypláca opraviť. Práce by boli rozsiahle a finančne veľmi nákladné, navyše aj s nejasnou úrovňou kvality výsledku. V Rusku ale niečo také neriešia. Pokojne opravia aj BMW 7, ktoré by niekde v západnej Európe nepochybne skončilo na šrotovisku ako zdroj náhradných dielcov. Lenže niekto sa nechce svojho auta vzdať, hlavne ak je skoro nové a opraviť sa dá. Treba však na to machrov a... neautorizovaný servis. Teda výrazne lacnejšiu cenu práce, ako by si vypýtali v značkovom servise.

V Rusku to vedia, pritom nepotrebujú hypermoderné servis, ale jednoduchú, až spartansky vybavenú dielňu. Z áut určených na šrotovisko dokázali už neraz vykúzliť neuveriteľnú zmenu. Aj na našich stránkach ste mali možnosť presvedčiť sa, že rozbitá Octavia, alebo zdemolované Yeti nie je problém. Teraz však na rad prišiel prémiový model. Totálne zničená zadná časť luxusného sedanu nijako nerozhodí ruského automechanika, ktorý sa predstavuje ako Arthur Tussik. Jednoducho sa pustil do práce, ktorú si zdokumentoval. Vďaka tomu máte možnosť pozrieť sa, ako z rozbitého auta urobil zánovný kus.

Arthur najprv zvažoval nahradiť iba pravú zadnú štvrtinu vozidla, ktorá bola zničená najviac. Počas opravy ale zistil, že škody sú také rozsiahle, že musel nakoniec nahradiť celú zadnú časť. Nie, nielen zadný nárazník, ale naozaj celý zadok auta. Po odstránení káblov a ďalších komponentov vrátane časti interiéru prišli na rad kotúčové píly. Odrezal nimi celú zadnú časť v mieste zosilňovacích členov a nahradil ich rovnakým dielom z iného auta. Nebola to jednoduchá robota. Okrem rezania bolo treba upraviť darcovské časti tak, aby ich mohli zvariť so zvyškom karosérie.

Zdroj: Arthur Tussik
Zdroj: Arthur Tussik

Ako by sa takto opravené auto správalo pri ďalšej nehode nevieme. Ale ak človek, ktorý vie čo robí, urobí opravu poriadne podľa odporúčaní výrobcu, nemusí byť výsledok zlý. Len pozor, aby ste také auto nekúpili s poznámkou, že je takmer nové, starostlivo udržiavané, ľahko zabehnuté a nehavarované. Lebo dobre urobené opravy sa dajú aj ťažko zistiť... Pre predávajúceho to môže neraz znamenať slušný finančný zisk.

Zdroj: Arthur Tussik

Celý „chirurgický proces“ s rezaním a zváraním sa podaril, dobre dopadlo aj namontovanie veka kufra. Auto tak mohlo zamieriť do lakovne. Po konečnej montáži vyzeralo ako nové. Sám Arthur tvrdí, že vykonanú robotu možno vidieť len po rozobraní podlahy kabíny. Takže aj vzhľadom na toto vyhlásenie by bolo zaujímavé vedieť, za akú sumu predali toto BMW po prvom majiteľovi.

Jozef Vydra
ZDROJ: Arthur Tussik

Komentáre k článku


Stream naživo