2016-06-10 09:13:08
Automobilová JUNIOR akadémia (AJA)
Automobilová JUNIOR akadémia (AJA)

Neviete čo s deťmi cez prázdniny? Pošlite ich do automobilky!

Sú váš syn, či dcéra (zbláznení) do áut? Vieme, ako ich zaujmete.

Ak sa vaše deti od malička zaujímajú o autá a chcú vedieť, ako vznikajú, umožnite im splniť si túžbu a zistiť, ako sa vyrábajú autá. Nielen, že im pripravíte zaujímavý program počas prázdnin, ale zároveň stúpnete v ich očiach. Bude to z vašej strany možno tá správna motivácia, aby si vybrali niektorý z technických študijných odborov na strednej, prípadne neskôr na vysokej škole. Taký, kde nájdu svoje uplatnenie

Že preháňame? Určite nie. Pripravený je totiž jedinečný denný letný tábor pre deti - Automobilová JUNIOR akadémia (AJA). Organizuje ho Zväz automobilového priemyslu (ZAP SR) v spolupráci so slovenskými automobilkami a univerzitami v období letných prázdnin v Bratislave , Žiline a Trnave.

Napríklad v Bratislave otvárajú Automobilovú JUNIOR akadémiu (AJA) spoločne ZAP SR, automobilka Volkswagen Slovakia a Strojárska fakulta STU. Umožnia v nej žiakom, ktorí  ukončili 7. alebo 8. ročník základnej školy v týždennom letnom tábore spoznať svet automobilov  a technických vied na pôde univerzity a bratislavskej automobilky. Projekt odráža potreby nášho priemyslu a otvára verejnú diskusiu o nutnosti motivovať súčasné generácie k štúdiu vedy a techniky pre potreby slovenského priemyslu.

Automobilová JUNIOR akadémia (AJA) vznikla ako spoločný projekt ZAP SR a partnerov - spoločností Volkswagen Slovakia, PSA Groupe Slovakia, Kia Motors Slovakia a slovenských univerzít - SjF STU v Bratislave, MtF STU v Trnave a Žilinskej univerzity v Žiline. Prvý letný tábor s automobilovou tematikou v Bratislave štartuje už 22. augusta.

„Chceme pozvať všetky deti, ktoré téma zaujala, na zmysluplné strávenie časti letných prázdnin. Program je skutočne pestrý a zaujímavý. V priebehu piatich dní sa žiaci dostanú na miesta, ktoré sú pre bežného človeka neprístupné a dozvedia sa množstvo zaujímavých a dôležitých informácií z oblasti populárnej vedy, techniky, automobilov,“ skonštatoval Juraj Sinay, prezident ZAP SR.

Ako teda na to, aby sa vaše deti dostali bližšie k vytúženému poznaniu – ako vzniká auto? Prihláste ho na tento špeciálny letný tábor. Neváhajte, lebo organizátori bratislavskej AJA avizujú, že o letný tábor je už dnes vysoký záujem a dávajú do pozornosti rýchlo sa míňajúce voľné miesta pre uchádzačov. Všetky potrebné informácie, spolu s prihlasovacím formulárom, nájdu záujemcovia na webovej stránke www.ajakademia.sk

AJA dáva príležitosť žiakom základných škôl hravou formou a praktickými cvičeniami obohatiť svoje poznatky z oblasti vedy a techniky, ale aj fyziky či chémie, v súvislosti s automobilmi a ich výrobou. Týždenný vzdelávací a zážitkový program AJA je otvorený všetkým žiakom, ktorých téma automobilov zaujíma a radi by sa zoznámili s procesmi a prostredím ich vývoja a výroby. Účastníci si vyskúšajú napríklad adrenalínovú jazdu na offroadovej dráhe, či jazdu na elektrickom vozidle a navštívia formulové tímy vo svojich dielňach. Ďalším spestrením bude aj lietajúci dron, ukážka autonómneho robota a prehliadky Centra inovácii alebo Práškového laboratória. Autenticitu akadémie podčiarkuje žiacky index a záverečná slávnostná promócia, na ktorej dostanú absolventský diplom. AJA tak žiakom otvára možnosť vyskúšať si hravo, zábavne štúdium technických odborov a načerpať motiváciu pri spoznávaní tajuplného sveta moderných technológií.

V cene päťdňového prázdninového denného tábora vo výške 60 eur je účasť na všetkých prednáškach, celodenná strava, didaktické pomôcky a potreby pre pohodlný pobyt na akadémii -  tričko, šiltovka, plecniak, plastová fľaša, či poznámkový blok.

Načo teda ešte čakáte? Váhať sa v tomto prípade určite neoplatí.

Jozef Vydra
ZDROJ: ZAP SR

Komentáre k článku


Stream naživo