2016-04-18 11:47:22
Babi za volantom Tesly
Babi za volantom Tesly S

VIDEO: Čo sa stane keď za volant TESLY S usadíte babičku a zapnete AUTOPILOT?

Ako by asi reagovali vaši rodičia, či starí rodičia na automobil, ktorý sa dokáže šoférovať sám? Boli by nadšení, či vydesení?

Nuž možno si na to zvyknú rýchlejšie než my... Autonómne vozidlá, teda tie, ktoré sú schopné šoférovať sa samé a odviezť nás z bodu A do bodu B bez vodičovej intervencie pohodlne a bezpečne sú ešte hudbou budúcnosti, no nie tak vzdialenej. Už teraz existujú automobily umožňujúce vyskúšať si aspoň na krátko aké to bude. Tieto vozidlá majú pokročilé asistenčné systémy schopné odvrátiť riziko vybočenia z jazdného pruhu, či čelného nárazu do prekážky. Dočasne sú dokonca schopné riadiť automobil bez zásahu vodiča a udržiavať automobil v jazdnom pruhu, udržiavať rýchlosť, spomaľovať i zrýchľovať. Nechať automobil „riadiť sa sám“ by sme nemali, keďže za prípadnú nehodu budeme zodpovední sami a nie „počítač“ pretože ide len o asistent, avšak keď mohol, vyskúšal to každý. Funkciu krátkodobého riadenia bez zásahu vodiča možno nájsť aj v aktualizovanom Autopilote od Tesly, ktorý sa po upgrade správa lepšie ako pri uvedení, stále to nie je autonómne vozidlo.

To ale majiteľom auta nebráni skúšať, čo vozidlo dokáže. Jeden z majiteľov Tesly S tak presvedčil svoju 70-ročnú matku, aby sadla za volant jeho automobilu. Následne na relatívne rovnom úseku cesty spustil funkciu Autopilot a nechal mamu nech sa s tým vysporiada. Jej extrémna reakcia je milá, priam zábavná, i keď to miestami vyzerá, že syn týmto „testom“ riskoval matkin život.

Reakcii staršej panej sa nemôžeme čudovať, síce je možno trošku prehnaná, dokumentuje aký veľký skok znamenajú asistenčné systémy v porovnaní so štandardnými vozidlami, ktoré pani šoférovala doteraz. Zatiaľ čo mladší vodiči sa neboja sňať ruky z volantu počas jazdy aj keď auto nemá asistenčné systémy, starší si niečo také ani len nechcú predstavovať.

jh

Komentáre k článku


Stream naživo