2016-04-01 03:55:00
Tesla Model 3
Tesla Model 3
Zdroj: autoblog.com

TESLA MODEL 3 prichádza. Zistite všetko o najočakávanejšom elektromobile!

Model 3, celkovo štvrtý model automobilky Tesla Motors môže znamenať revolúciu. Očakávania sú obrovské.

AKTUALIZÁCIA 07:30 1.4. 

Tesla Model 3 je oficiálne vonku! V galérii nájdete fotografie z dnešného predstavenia a nižšie pod článkom aj krátke test video. Tesla Model 3 bude podľa vyjadrenia šéfa spoločnosti Elona Muska stáť od 35-tisíc dolárov pred zarátaním daní a auto bude už v základe obsahovať možnosť rýchlonabíjania Superchargrom a aj Autopilot (samozrejme v ešte novšej verzii ako ho poznáme dnes). Model bude mať viacero výkonnostných verzií, tá najlacnejšia poskytne dojazd do 215 míl (346 km) a zrýchlenie z nuly na 100 km/h za 6 sekúnd. Ako povedal Musk "Tesla nevyrába pomalé autá." Vyššie stupne poskytnú ako vyšší dojazd, tak i lepšie zrýchlenie. Tesla Model 3 prináša množstvo noviniek, ktoré sú rozpísané nižšie. Z tých viditeľných je to aktualizácia dizajnového jazyka a nový interiér. Dizajn mierne pripomína Porsche Panamera - spredu, avšak celkovo možno hovoriť o ojedinelom aute, ktoré je typické oblúkovitou líniou kabíny pripomínajúcou Model X, novou maskou a typickými Tesla koncovými svetlometmi. Už z vonka badať snahu konštruktérov vyrobiť aj z tohto "malého auta" vozidlo s dostatkom priestoru pre cestujúcich. To poskytne ako dlhá kabína vďaka dlhšiemu rázvoru, tak i vysoký oblúk strechy, ktorý dodáva vozidlu mierne "MPV" štýl, ale skutočne iba mierne. Všimnite si kolesá s karbónovými nábojmi, aj to dokazuje snahu výrobcu výrazne znížiť hmotnosť a zvýšiť tuhosť vozidla, aj to zároveň naznačuje, že cena ešte nie je tak nízko ako výrobca chce. 

Zdroj: autoblog.com

Interiér je úplne nový, ako inak, dominuje mu veľký dotykový displej vo veľkosti domáceho televízora. Má však iný formát ako v ostatných dvoch modeloch. Celkovo je interiér mimoriadne jednoduchý, nevidíte nič okrem volantu a práve displeja. Keďže všetky funkcie automobilu budú ovládané cez displej, nič ďalšie auto nepotrebuje. Viac detailov o automobile zatiaľ nie je známych, očakávalo sa, že toho viac vedieť nebudeme. Model 3 je podľa Muska kľúčový v naštartovaní udržateľnej dopravy, avšak kým sa Model 3 koncom roka skutočne objaví na cestách, musí ešte prejsť "zlacňovaním" technológii. Tesla už počas predstavovania evidovala 133-tisíc predobjednávok, ktoré sú evidované po zaplatení rezervačného poplatku 1000 dolárov. Musk chce postupne dosiahnuť ročnú kapacitu výroby až 500-tisíc automobilov a to vďaka zapojeniu všetkých troch závodov automobilky v USA vrátane novobudovanej Gigafactory na batérie. Takéto číslo sa zdá vzhľadom na súčasnú kapacitu extrémne, no mať 133-tisíc objednávok bez toho, aby ľudia čo i len tušili aká je cena vozidla ako vyzerá a čo ponúkne... Nasleduje pôvodný článok s očakávaniami a rozborom toho, čo model prinesie. 

Zdroj: carscoops.com

Tak ako bol revolučný (a stále je) model S s dojazdom dosahujúcim 500 km na jedno nabitie, vysokým výkonom, hi-tech riešeniami a neopakovateľným štýlom môže byť revolučný aj menší a úplne nový model označený ako Tesla Model 3. Dôvodov je viacero.

Tým kľúčovým je cena. Cena nového menšieho modelu sa má začínať na úrovni 31-tisíc eur (35 tisíc dolárov). Cena už od je vždy lákadlom, no faktom zostáva, že teoretická štartovacia cenovka okolo 35-tisíc (či už sa potvrdí, alebo nie) sľubuje aj pri plnom vybavení vozidla ponuku, ktorú si môže dovoliť aj stredná trieda (úver, úspory), teda široká vrstva obyvateľstva, ktorá o Tesle doteraz iba snívala.

„Malý Model S“ sa tak môže stať prístupný pre masy a to je lákadlo, ktoré po celom svete vyvoláva doslova ošiaľ. Už druhý deň kempujú ľudia pred predajnými miestami Tesly v Austrálii, v USA i v Kanade, aby mohli byť medzi prvými, ktorým sa podarí objednať vozidlo, zložiť depozit a vo finále získať nové auto. Predstavenie nového modelu, ktoré sa odohrá na evente začínajúcom o 20:30 kalifornského času (dnes ráno od 5:30) budú po celom svete sledovať státisíce ľudí a priamo na mieste bude doslova elektrizujúca atmosféra. Mať totiž v rukách pozvánku na túto udalosť je jedným z privilégií, ktoré majú len zákazníci Tesly, prípadne odborná verejnosť.

Zdroj: Tesla

Ďalším dôležitým parametrom, ktorý je pre nový model dôležitý je fakt, že si má zachovať všetky prednosti modelu S a pridať k nim novinky. Očakáva sa dlhý dojazd na úrovni min. Tesly X (cez 350 km na nabitie) a všetko to čo robí z Tesly kúúl značku. Tie novinky si teraz rozoberieme.

Tesla Model 3 bude vozidlo karosérie sedan, ktoré bude patriť do segmentu D a rozmerovo bude podobné s modelmi BMW 3, Mercedes C, či Audi A4. Práve pre tieto vozidlá bude predstavovať alternatívu, elektrickú alternatívu s porovnateľnou cenou.

Tesla Model 3 je zároveň nová platforma. Model 3 pre Teslu znamená omnoho náročnejší vývoj ako v prípade Tesly X. Tá je totiž postavená na platforme modelu S a zdieľa s ním veľké množstvo súčastí. Model 3 však v skutočnosti nebude „malým S-kom“ ale samostatnou novou platformou s novými technológiami a možnosťami. Na tejto platforme tak vyrastie okrem sedanu aj crossover v štýle obrieho Modelu X. Ten bude možné brať ako elektrickú alternatívu k stredne veľkým 5 miestnym SUV akými sú napr. Mercedes GLC, či BMW X1 (X3) alebo Audi Q5 (presné rozmery nie sú známe).

Tesla Model 3 by podľa prvých odhadov mala mať  65 kW/h batérie a dojazd na jedno nabitie min. okolo 225 míl (382 km). To sú však zatiaľ iba odhady. Dojazd môže byť odlišný práve pre novinky, ktoré model prinesie.

Tesla Model 3 a nové účinnejšie batérie. Toto je jedna z kľúčových očakávaných vlastností nového modelu. Práve nový typ batérií môže byť skrytým tromfom vozidla. To môže z menšieho počtu a z nižšej hmotnosti vyťažiť viac energie a teda vyšší dojazd a vyššiu životnosť. Očakáva sa cca 20 % nárast výkonu batérií pri zachovaní, alebo znížení ich hmotnosti. Predpokladom je tiež nižšia záťaž na životné prostredie. Práve účinnejšie batérie sú hlavným cieľom továrne na batérie s názvom Gigafactory, ktorú Tesla stavia v USA. Účinnejšie batérie vyrábané v masovom meradle umožnia poskytnutie vysokého dojazdu za nižšiu cenu.

Tesla Model 3 sa môže stať komerčne najúspešnejším modelom automobilky Tesla. Môže to byť zároveň posledným klincom do rakvy, avšak o klincoch do rakvy hovoria skôr neprajníci, konkurenti na čele s GM a tí, ktorí nemajú k dispozícii rúžové okuliare. Darmo totiž Tesla dlhodobo vykazuje stratu, keď je sila značky a jej rastový potenciál taký veľký ako pred niekoľkými rokmi pri inej technologickej značke – Apple a možno ešte väčší...

Zdroj: autoblog.com

Tesla Model 3 ako vodca sharing revolúcie. Požičiavanie vozidiel má rastový potenciál a práve ten môže využiť Tesla so svojim „masovým“ vozidlom Tesla Model 3. V budúcnosti sa očakáva, že požičať si auto bude len záležitosťou niekoľkých kliknutí v mobile. Po auto nebude potrebné nikam jazdiť, nebude ho musieť nikto priviesť ani odviesť. Autonómny automobil dokáže na pokyn aplikácie v mobile prísť za prenajímateľom a ten ho buď nechá na vytýčenom mieste (nabíjacia stanica), alebo ho nechá na toto miesto zájsť a cena prenájmu sa mu odčíta zo spárovaného účtu. Práve Tesla má technologické zázemie na to, aby takúto pohodlnú formu požičiavania vozidiel posunula ďalej a dokázala sa v sharingu vozidiel a leasingu vozidiel presadiť. Iba pred pár dňami Tesla informovala, že jej vozidlo dokázalo prejsť 61 míľ (cca 100 km) v autonómnom režime bez zásahu vodiča.

Tesla Model 3 prinesie novinky v oblasti autonómnych vozidiel. Tak ako som naznačil v predchádzajúcom odseku, Tesla Model 3 posunie úroveň autonómnych vozidiel ďalej, či už v prípade značky samotnej, alebo celosvetovo. Tesla je jedným z lídrov v oblasti autonómnych vozidiel a po prvotných problémoch dnes dokáže konkurovať vozidlám značky Mercedes, ktoré tento boj jednoznačne vedú. Obrovskou výhodou Tesly v konkurenčnom boji je fakt, že novinky dokáže priniesť aj do starších modelov vybavených potrebnou technikou, a to prostredníctvom diaľkovej aktualizácie (podobne ako PC).

Zdroj: autoblog.com

Vozidlo, ktoré dnes uvidíme je prototyp. Nie je to koncept, ale prototyp. Elon Musk, šéf Tesly však jasne vysvetlil, že to, čo dnes zočíme je Úroveň 1. Úroveň 2, ktorá bude mať blízko k sériovému modelu sa ukáže čoskoro. Objednávky na nový Model 3 začali včera 31.3. (v závislosti od časového pásma a otváracích hodín pobočiek Tesla Motors vo svete), dodávky prvých vozidiel by mali začať koncom roka 2017. Keďže sa vzhľadom na postupné zmeny v procesoch vývoja a naberanie skúsenosti automobilkou Tesla Motors stáva presnejšou pri plnení termínov je možné, že prvé Tesly 3 prví majitelia skutočne získajú koncom roka 2017. Jej výraznejšie rozšírenie však bude na programe až v nasledujúcich rokoch.

jh
ZDROJ: Tesla, automotive

Komentáre k článku


Stream naživo