2015-06-02 11:20:19
Policajná naháňačka môže byť
Policajná naháňačka môže byť aj pomalá...

VIDEO: Toto musí byť najpomalšia policajná naháňačka v histórii!

Prejsť niekoľko kilometrov za dve hodiny je bežné, ak idete pešo. Nie však keď unikáte pred políciou v aute!

Udalosť, ktorá sa odohrala pred niekoľkými dňami na diaľnici v meste Forth Worth v štáte Texas v USA sa pravdepodobne zapíše do dejín ako najpomalšia policajná naháňačka v histórii.

Veď zamýšľal sa niekedy niekto nad tým ako pomaly sa dá unikať pred políciou? Obvykle sú policajné naháňačky rýchle, plné nebezpečných manévrov, často sa v nich strieľa a zvyčajne končia pre prenasledovaných zle. Polícia je v istých prípadoch oprávnená použiť donucovacie prostriedky a ako sa už presvedčili mnohí, okrem streľby vedia policajti aj dobre šoférovať a služobným autom vytlačiť prenasledovaného z cesty. O tom sa mohol nedávno presvedčiť drogový díler v Poľsku.

Niekedy však polícii nepomôžu ani donucovacie prostriedky, ani vodičské schopnosti, ani privolané posily. Stane sa to v prípade, ak majú viac ako vyrovnaného protivníka v silnom, prípadne príliš veľkom aute. Tak sa naháňačka môže naozaj predĺžiť, respektíve sa v prípade kombinácie rýchleho auta, šťastia, znalosti prostredia a vodičských schopností môže podozrivému podariť uniknúť. Tak sa ale zväčša deje vo filmoch.

Keď sa aj objaví naháňačka v nižšej rýchlosti skutočne ide o vozidlo, ktoré polícia nedokáže len tak zastaviť. Niečo také sa udialo pred rokom v Bielorusku, kde polícia naháňala ťahač niekoľko desiatok kilometrov.

V tomto prípade ale nešlo ani o ťahač, ani o tank a už vôbec nie o super rýchle auto s talentovaným pretekárom za volantom. 42-ročný vodič bieleho sedanu Jose Gonzales podozrivý z držania a predaja drog šiel vo svojom starom bielom sedane priemernou rýchlosťou sotva prevyšujúcou 30 km/h. Napriek tomu sa mu podarilo unikať pred políciou viac ako dve hodiny. Pre túto pomalú naháňačku navyše polícia zastavila premávku na diaľnici a rozlúsknutie priniesol až príchod jednotky SWAT, teda kukláčov. Spočiatku vodič unikal rýchlosťou približne 80 km/h, no neskôr spomalil na približne 16 km/h a miestami šiel ešte pomalšie.

Ako je možné, že prenasledovanie trvalo tak dlho a polícia sa ani nepokúsila zastaviť ho? Je to pre pravidlá platné pre miestnu políciu. Podľa nich nie sú policajti za istých okolností oprávnení zastavovať vozidlo prenasledovaného žiadnymi prostriedkami. Môžu použiť len sirény, majáky, klaksón a reproduktory.

Vodič bieleho vozidla podozrivý z prechovávania a predaja drog pravdepodobne tieto podmienky splnil. Ich presné znenie sa nám nepodarilo zistiť, ak viete, napíšte do diskusie. Predpokladáme, že ide o situáciu, keď prenasledovaný nekladie aktívne odpor.

Zdroj: jh

A jazda autom doslova krokom sa za aktívny odpor môže len ťažko považovať, i keď to nie je ani spolupracovanie. K predlžovaniu naháňačky tiež prispelo, že vodič telefonoval s políciou a tvrdil, že nechce zastaviť, lebo sa bojí o život.

Polícia v USA sa podľa tamojších médií za ostatné mesiace viac ráz prezentovala brutalitou a neopodstatneným použitím donucovacích prostriedkov, najmä pri podozrivých tmavšej pleti.

Skutočne pomalá naháňačka, či skôr pomalé prenasledovanie upútalo pozornosť nielen médií, ale aj okoloidúcich, ktorí si situáciu fotili, nahrávali a zo „zásahu“ polície mali dobrý deň. Celé prenasledovanie sledoval spravodajský vrtuľník a reportáž z udalosti priniesla aj CNN. Danú reportáž si môžete pozrieť nižšie. Prenasledovanie ukončila spomínaná jednotka kukláčov po tom ako vodič prešiel do protismeru a zvýšil rýchlosť. Následne uňho našli väčšiu dávku omamných látok a putoval do väzenia.  

jh
ZDROJ: CNN

Komentáre k článku


Stream naživo