2015-03-11 13:30:00
Malcolm Campbell
Malcolm Campbell
Zdroj: snipview.com

Viete kto to bol Malcom Campbell? Ako prvý prekonal rýchlosť 300 MPH a nielen to

Britský automobilový konštruktér a pretekár Malcolm Campbell sa narodil 11. marca pred 130 rokmi.

V rokoch 1927 a 1928 vyhral Grand Prix de Boulogne, ale jeho hlavnou špecializáciou boli rýchlostné rekordy na špeciálnych aerodynamických vozoch. Osemkrát prekonal svetový rekord na súši a štyrikrát na vode. Bol prvým človekom, ktorý v roku 1935 dosiahol s vlastným vozidlom Blue Bird rýchlosť 483 km/h.

Malcolm Campbell sa narodil 11. marca 1885 v britskom meste Chislehurst. Ako osemnásťročný opustil domov a začal si budovať vlastnú kariéru ako poisťovací agent. Úspešné podnikanie mu zaistilo kapitál pre jeho najväčšiu vášeň, ktorou bola rýchlosť. Závodnú kariéru začal na motocykloch, postupne sa vďaka zarobeným peniazom posunul k automobilom i lietadlám. Skúsil dokonca zostrojiť vlastné lietadlo, po chvíľke letu na ňom však havaroval. Vrátil sa teda k automobilovým pretekom, ktoré absolvoval na vozidlách Peugeot 1903, Darracq či Lion-Peugeot. Po zhliadnutí slávnej divadelnej hry "The Blue Bird" (Modrý vták) od Maurica Maeterlincka bol ňou pretekár taký očarený, že svoje autá začal pomenovávať práve podľa nej. Campbellove nadšenie z tejto inscenácie bolo zrejmé aj z prefarbenia jeho vozidla na modro.

Po prvej svetovej vojne sa v automobiloch začali uplatňovať letecké motory, čo posunulo dosahované rýchlosti opäť o niečo ďalej. Malcolm Campbell chcel v tomto čase kúpiť vychýrené vozidlo Sunbeam, jeho konštruktér ho ale odmietal predať. Dohodli sa teda na zapožičaní auta na stretnutie automobilového klubu, kde Campbell so Sunbeamom dosiahol rýchlosť 222 km/h. Športová komisia však tento rekord neuznala kvôli použitým meracím zariadeniam. V roku 1923 britský pretekár Sunbeam predsa len získal do svojho vlastníctva, o rok neskôr sa pokúsil o nový svetový rekord a konečne uspel s rýchlosťou 235 km/h. Ani v nasledujúcich rokoch sa Malcolm Campbell nezastavil pri svojej ceste za najvyššou rýchlosťou. Ustavične hľadal čo najvhodnejšie miesta na závody a prekonávanie pribúdajúcich rekordov. Chcel dosiahnuť métu 300 míľ za hodinu (482 km/h). K tomu však musel vykonať zmeny na vozidle, najmä v oblasti aerodynamiky a výkonu motora. Roky 1933 - 1934 tak boli v znamení úprav jeho vtedajšieho Blue Birdu. Voz bol predĺžený, rozšírený a tiež bol použitý nezávislý pohon pre zadné dvojité kolesá. Úpravy sa cieľavedomému pretekárovi vyplatili, keď sa v roku 1935 stal prvým človekom, ktorý dosiahol s vlastným vozidlom rýchlosť 483 km/h. V nasledujúcich rokoch sa presunul zo zeme na vodu, kde sa usiloval o to isté - čo najvyššiu rýchlosť.

V roku 1931 bol povýšený do šľachtického stavu. Sir Malcolm Campbell zomrel 31. decembra v roku 1948 v anglickom meste Reigate. V jeho stopách sa vydal jeho syn Donald, ktorý neskôr prelomil hranicu 400 míľ za hodinu (643 km/h).

jh
ZDROJ: TASR, sirmalcolmcampbell.com

Komentáre k článku


Stream naživo