2015-01-08 04:15:00
Duster proti pásovému vozidlu
Duster proti pásovému vozidlu

VIDEO: Dacia Duster sa vyšplhá tam, kde sa doteraz dalo len pásovým vozidlom!

Nórski novinári proti sebe postavili pásový transportér a Daciu Duster. Ktoré auto vylezie vyššie?

O schopnostiach Dacie Duster v teréne dobre vieme. Rovnako ako milióny jej vodičov po celom svete. Dokonca aj majstri jazdy v teréne prekvapene pokyvkávajú hlavou. Duster naozaj zvládne viac než by ste za 15-tisíc očakávali a viac než mnohé väčšie a mnohonásobne drahšie „terénne SUV.“

Samozrejme to nie je skutočný offroad a po dlhšom čase strávenom v ozaj ťažkých podmienkach, by sa auto pomaly začalo rozpadať tak, ako každé SUV. Vychádza to už z konštrukcie. Rebrinový rám nie je len mantra nadšencov offroadu, ale skutočne dôležitým prvkom rovnako, ako vysoká svetlá výška, silný motor, spoľahlivý pohon všetkých štyroch kolies a celková robustnosť dielcov.

Duster je lacné a prekvapujúco schopné SUV. Je však určený najmä na cesty a do terénu sa môže len občas pozrieť. Pri takejto výnimočnej situácii (návšteva ťažkého terénu) však obstojí. Pochopiteľne treba malý motor vytáčať a vedieť ako na to.

Nórsky magazín Bilkanalen sa pokúsil dokázať, že schopnosti aj lacného SUV sú prinajmenšom dostatočné na to, aby zdolali aj tie najťažšie cesty v hornatom Nórsku.

Výber padol na dlhú, strmú a kľukatú lesnú cestu pokrytú snehom, ktorá viedla k horskej chate. Majiteľ chaty Magnus Narum si na to, aby sa aj v zime dostal k chate, vybral vojenský pásový transportér BV206 DN6. Domnieval sa, že žiadne iné vozidlo ho tam nedostane.

Video však dokazuje opak. Ako to presne dopadlo, zistite sami.

PS: je to tak, naftový Duster s motorom 1,5 dCi zdolal takmer rovnakú porciu ťažkého výstupu ako pásové vozidlo. Dokázal to na bežných snehových gumách bez špeciálnych úprav. Napriek tomu by asi nikto neodporučil majiteľovi chaty, aby predal transportér a kúpil si Daciu. Jeho vozidlo je poriadny kus železa, ku ktorému sa môže správať omnoho drsnejšie a vydrží jednoducho dlhšie (i keď nie bez poruchy,no aj tak). Na druhú stranu, ani pásové vozidlo nie je tou úplne najlepšou možnosťou. Klasický "starý dobrý" offroad by mohol byť lepší, čo myslíte?

Ján Hargaš
ZDROJ: youtube.com

Komentáre k článku


Stream naživo