2014-01-17 04:15:00
1. Mustang a jeho
1. Mustang a jeho hrdá majiteľka

Za 3 400 dolárov kúpila auto, ktoré ani nechcela. Dnes by zaň dostala 250 000!

Tomu sa hovorí kúpa života. Pani učiteľka sa nechala presvedčiť. Auto jej 27 rokov hrdzavelo v garáži. Dnes je zreštaurované a jeho cena je 700-násobná!

Bol to príbeh ako z rozprávky, americkej rozprávky. 22-ročná pani učiteľka sa v apríli roku 1964 vybrala do showroomu Fordu v Chicagu s úmyslom kúpiť si „nejaký“ kabriolet. Svoju požiadavku predostrela predajcovi, no ten ju musel sklamať. Žiaden kabriolet totiž nemali.

Namiesto toho, aby učiteľku poslal preč a nechal zarobiť konkurenciu, rozhodol sa ponúknuť jej niečo, čo ešte oficiálne ani neuzrelo svetlo sveta. Šiel s ňou do zadnej miestnosti, kde bol pod plachtou skrytý bledomodrý Ford Mustang convertible (kabriolet so sklápacou strechou), pripravený na oficiálne odhalenie, ktoré sa malo konať o dva dni neskôr. 22-ročná slečna Gail Brown urobila múdre rozhodnutie a nechala sa zlákať na neznámu novinku. Na mieste nechala 3400 dolárov a odišla na aute, z ktorého sa neskôr vykľul prvý predaný Mustang v USA!

O dva roky sa s ňou oženil istý Tom Wise (Tom Múdry), ktorý urobil veľmi múdro. Ako sám vtipne hovorí: „Bol to jediný spôsob ako sa dostať k tomu autu.“

Mustang sa po čase pokazil, mala to byť len drobná mechanická závada, no pár nemal na opravu čas a asi ani chuť. Auto tak stálo v garáži 27 rokov, až kým sa Tom neodobral na dôchodok. Povedal si, že zreštaurovať tú hrdzavú mašinu, môže byť celkom príjemný program počas dlhých dní na dôchodku. Vybral sa s autom do dielne s otázkou, či sa dá s autom ešte niečo urobiť, inak s ním pôjde rovno na vrakovisko. Našťastie sa s ním niečo urobiť dalo a dnes je Mustang v podstate v rovnakom stave ako v apríli roku 1964.

Ako som už spomínal, zreštaurovanie Mustanga, ale predovšetkým jeho kúpa a nechuť predať ho, boli veľmi múdre rozhodnutia. Odborníci tvrdia, že jeho súčasná cena sa pohybuje v rozmedzí od 100 000 do 250 000 tisíc dolárov (73 500 až 183 900 EUR). Pekné sumy, no to by ho dvojica musela chcieť predať, a to rozhodne neplánujú. Nakoniec, je prvý a to nemožno povedať o ktoromkoľvek aute.

Ak by sme k pôvodnej kúpnej cene prirátali infláciu, vyšlo by nám, že Gail Wise za Mustanga zaplatila cca 25 900 dolárov (19 000 EUR). Na slovenské pomery a dnešné platy učiteliek poriadne mastná suma, avšak stále nie taká veľká, akú by Gail dostala za auto dnes.

Vo videu si môžete pozrieť správu z televízie CBS 2, ktorá o tejto rarite informovala pri príležitosti odhalenia podoby šiestej generácie Fordu Mustang.

Ján Hargaš
ZDROJ: CBS 2

Komentáre k článku


Stream naživo