2014-01-13 10:40:00
Lexus RC F
Model Lexus RC F je jedným z mnohých tohtoročných premiér na detroitskom autosalóne.
Zdroj: Lexus

Autosalón v Detroite prináša zaujímavé premiéry, predstaví sa aj Lexus RC F

Sezóna tohtoročných autosalónov sa začala prvým významným v Mekke automobilizmu.

North America Internationla Auto Show (NAIAS) je tu po 84. raz! Čo na tom, že mesto Detroit skrachovalo? V COBO Centre, kde mimochodom v inej časti haly (v Aréne) hráva svoje zápasy NHL mužstvo Red Wings, sú nablýskané exponáty.

Presne ako za čias najväčšej slávy mesta presláveného výrobou automobilov. Domov značky Ford a hlavne General Motors si tak aspoň čiastočne pripomína lesk zašlú slávu automobilovej minulosti.

Od 13. do 14. januára je prvý tohtoročný významný autosalón otvorený pre novinárov. Potom prídu na rad dodávatelia a rôzni iní hostia a od 18. do 26. januára je autosalón k dispozícii pre verejnosť. Postupne vám predstavíme niektoré z exponátov, ktoré sú zaujímavé nielen pre americký, ale aj pre náš, teda európsky trh.

Jedna z premiér je Lexus

V novembri 2013 na autosalóne v Tokiu odhalené nové kupé RC, z ktorého vychádza úplne nový Lexus RC F. Nové kupé Lexus RC F s dravým vzhľadom poháňa nový motor  s objemom 5,0 l s výkonom, ktorý s rezervou prekračuje 330 kW (450 k). Model koncipovali s ohľadom na optimálnu stabilitu pri vysokých rýchlostiach, čo je pri najvýkonnejšom športovom vozidla s motorom V8 aké kedy Lexus vyrobil, kľúčové. Auto charakterizujú širšie kolesá a pneumatiky, aktívny zadný spojler, zväčšené nasávanie chladiaceho vzduchu a komponenty z uhlíkových vlákien, ktoré spolu vytvárajú to, čo Lexus popisuje termínom ‘funkčná krása’.

Zdroj: Lexus
Zdroj: Lexus

„Jedinečné vzduchové kanály v kapote a v zadnej časti predných blatníkov prispievajú k optimálnemu chladeniu motora a jazdnej stabilite“, uviedol Yukihiko Yaguchi, hlavný konštruktér vozidla Lexus RC F.

Exteriér má tvary blízke konceptom

Model RC F sa svojím dizajnom inšpiroval u super športového vozidla Lexus LF A. Predným partiám modelu RC F dominuje pre Lexus charakteristická maska chladiča v tvare vretena s jemným motívom písmena „F“ aplikovaným do mriežky pod symbolom Lexus. Aj samotná kapota je vyššia ako v prípade modelu RC. Model F má prieduchy pod predným nárazníkom a v blatníkoch, rovnako ako strategicky rozmiestnené aerodynamické stabilizačné rebrá.

Zdroj: Lexus

Vzduchové kanály v zadnej časti predných blatníkov nadväzujú na rozšírené prahy karosérie, a tvoria tak písmeno „L“. K celkovému agresívnemu vzhľadu prispeli aj štyri lichobežníkové koncovky výfukov, umiestnené vždy vo dvojiciach nad sebou.  
Zo zadnej časti vozidla RC F sa pri rýchlostiach nad 80 km/h vysúva aktívny zadný spojler, ktorý sa znova zatvorí, keď rýchlosť poklesne pod 40 km/h, aby sa zdôraznili línie kupé pri stojacom vozidle.

Zdroj: Lexus
Zdroj: Lexus

V závislosti na stupni výbavy sú k dispozícii tri verzie desaťlúčových kolies s priemerom 19", vyrobené z kovanej hliníkovej zliatiny. Dve verzie sú leštené strojovo, pri najvyššom stupni výbavy sú disky leštené ručne.

Interiér v štýle vonkajšieho vzhľadu

Dynamický vzhľad karosérie modelu Lexus RC F ide ruka v ruke s pozoruhodným interiérom, ktorý pripomína kokpit pretekárskeho auta, alebo lietadla. Jedinečné sú prístroje, volant, sedadlá, materiály a pedále. Prístrojovému panelu dominuje prepínateľný kruhový ukazovateľ, ktorý sa mení v závislosti na niektorom zo štyroch voliteľných jazdných režimov. Menia sa zobrazované údaje, farba displeja a veľkosť písma.

Zdroj: Lexus
Zdroj: Lexus

Veľmi dôležité je aj pohodlie cestujúcich. V modeli RC F prvý krát použili volant s hrubým silným vencom s eliptickým prierezom (novinka pri značke Lexus) a s optimálnym umiestnením páčok ručného radenia. Úplne nové sedadlá s dlhými operadlami navrhli tak, aby pripomínali tesne obtiahnuté športové oblečenie a ponúkli aj podobnú úroveň opory. Vybrať sa dá z piatich rôznych typov kože, vždy s kontrastným prešitím.

Na brzdovom a plynovom pedáli sú novo použité unikátne gumové drážky v tvare písmena „L“, ktoré spájajú formu s funkčnosťou a zaisťujú lepší kontakt pri ovládaní.

Zdroj: Lexus

Vozidlo sa prvý krát ukáže na medzinárodnom autosalóne NAIAS 2014 v Detroite; tlačová konferencia sa uskutoční v expozícii Lexus 14. januára 2014 o 8:45 ráno východného štandardného času (14:45 SEČ).

Jozef Vydra
ZDROJ: Lexus, naias.com

Komentáre k článku


Stream naživo