2013-11-02 05:50:00
Zdolá Range Rover Sport
Zdroj: Land Rover

Zdolá Range Rover Sport jednu z najdrsnejších púští sveta?

Prázdny kút, alebo tiež Rub al Khali je púšť veľkosti Francúzska. Sériový Range Rover Sport sa ju chystá pokoriť.

A keby len pokoriť. Chce ju úplne zničiť! Spoločnosť Jaguar Land Rover sa totiž chystá prekonať púšť Rub al Khali (doslova Prázdny kút) v čo najrýchlejšom čase. Range Rover Sport má v úmysle stanoviť nový rekord ako najrýchlejšie neupravené sériovo vyrábané auto.  

Púšť "Prázdny kút" sa nachádza na území Saudskej Arábie, Ománu a Yemenu. Na dĺžku má viac ako 1000 kilometrov a šírku okolo 300 km (približne). A práve „dĺžku“ púšte sa Sport pokúsi prekonať. Štart bude v púštnom meste Wadi Adda Wasir a cieľ na hraniciach Saudskej Arábie a Ománu.

Sport bude šoférovať Moi Torrallardona, 47 ročný španielsky off-road pretekár, ktorý sa desať krát zúčastnil na Dakare a najlepšie sa umiestnil na šiestom mieste.

Hľadáte háčik? Žiaden nie je. Prázdny kút je púšť v pravom zmysle. Väčšinu jeho územia pokrývajú pieskové duny a sem tam sa nájde trocha štrku. Sport bude musieť prekonávať teplotu vyše 50 stupňov a duny, ktoré sa šplhajú do výšky až 259 metrov!

Zdroj: wikimedia, maps.google.com

Tento pokus patrí medzi výzvy, ktoré musí Range Rover Sport prijať, aby prípadným zákazníkom dokázal, že je viac než len „akože aj off-road.“ Je to už druhá výzva, ktorú Sport prijme. Tá prvá preverila schopnosti auta na spevnenej ceste. A nie len tak hocijakej. Išlo o cestu menom Pikes Peak. Range Rover Sport ju zdolal v rekordnom čase 12:35 (skúste nájsť SUV, ktoré toto dokáže).

Za jeho výkonom na Pikes Peak je okrem silného motora aj príbeh. Príbeh jeho vodiča. O aký príbeh ide zistíte v tomto videu. Napíšem len, že šofér Sportu dokázal autom kosiť stromy...

Ján Hargaš
ZDROJ: Land Rover, youtube.com

Komentáre k článku


Stream naživo