2013-08-08 05:30:00
Perfektné parkovanie
Perfektne parkovať by vás mali naučiť už v autoškole...

Parkovanie, že problém? Môže byť, ale ako pre koho

Hlavne vo veľkých mestách nájsť miesto na parkovanie je problém, Keď ho už nájdete, je iba o pár centimetrov dlhšie ako vaše auto.

A to býva problém. Čo s tým? Konečne niekto vymyslel auto, ktoré vyrieši problémy s pozdĺžnym parkovaním. Trápili vás s tým už v autoškole a nešlo vám to? Paralelné parkovanie býva kameňom úrazu aj pri skúškach na získanie vodičského oprávnenia.

Možno budete ďakovať skupine inžinierov z Číny, Tchaj-wanu a z Nového Zélandu. Dali hlavy dohromady a postavili auto na elektrický pohon. Na tom by nebolo nič zvláštne, ale to auto má samostatne ovládané všetky štyri kolesá.

Otočí sa na mieste

Za základ riešenia bol použitý Daewoo Matiz. S autom sa dá otočiť doslova na mieste a parkovanie nebolo nikdy jednoduchšie. Stačí stlačiť tlačidlo, počkať, kým sa kolesá otočia do správneho smeru a potom pridať plyn. Auto vojde bokom do radu parkujúcich áut bez toho, aby ste museli zložito manévrovať, alebo skúšať zacúvať na niekoľký pokus, lebo ste si zle nadišli.

Nejde o žiadne sci-fi, ani model iba pre ukážky, ktorý by mal zapadnúť prachom. Pretože problém parkovania je čoraz väčší, odhadujú jeho tvorcovia, že by mal byť do dvoch rokoch na cestách. Na aké autá sa bude montovať nie je v tejto chvíli jasné, ale podľa agentúry Reuters by sa cena mala pohybovať zhruba okolo 8 000 dolárov, teda približne 6 000 eur.

Ešte jedna informácia: auto sa dokáže pohybovať v priamom smere rýchlosťou až 100 kilometrov za hodinu. Nám sa pozdáva, no treba povedať, že predsa to má jednu chybičku: medzera, do ktorej chcete s autom zapakovať musí byť aspoň o pár centimetrov väčšia, ako auto samotné. To môže byť najväčším kameňom úrazu.

Jozef Vydra
ZDROJ: REUTERS, carscoops.com

Komentáre k článku


Stream naživo