2012-11-16 08:00:53
Najobľúbenejšie autá na svete
Biela je jednoducho momentálne "in"
Zdroj: Porsche

Najobľúbenejšie autá na svete sú biele

Aj keď sa toto tvrdenie pri pohľade na naše parkoviská nezdá, lebo tam ešte donedávna dominovali takmer všetky odtiene striebornej, rôzne sivasté metalízy a perlete.

Vo svete však majú motoristi iný pohľad na to, čo autám svedčí. A nemajú asi problémy umyť auto častejšie, ako raz za uhorský rok. Biela sa však pomaly šplhá na vrchol aj u nás. Aspoň pri niektorých značkách.
Celosvetovo najpopulárnejšia farba nových vozidiel vyrobených v tomto roku má na svojom konte 22%. Ako vyplýva zo štúdie amerického výrobcu farieb PPG, nemá veľmi veľký náskok. Na druhé miesto sa prepracovala  strieborná s takmer 20 percentným podielom. Hneď za ňou s tesným odstupom a 19% skončila čierna. Do prvej päťky sa ešte dostali sivá a červená.

Je pritom zaujímavé, že biela je podľa prieskumov druhý rok po sebe najpopulárnejšou farbou po tom, ako vystriedala vo vedení dovtedy suverénnu striebornú. Popularita farieb sa však líši podľa jednotlivých regiónov. V Európe, ale rovnako aj v Severnej Amerike a v Ázii je biela jednotkou. No napríklad strieborná je v Európe až štvrtá, za čiernou a sivou.

Rôznych rebríčkov a porovnaní nájdeme veľa. Aj známy nemecký automotoklub ADAC tvrdí, že práve farba je pri kúpe nového vozidla rozhodujúci faktor. Pre tento rok je podľa jeho informácií opäť „in“ biela, za ňou sa umiestnila praktická sivá (strieborná) a treťou je v tomto rebríčku pre rok 2012 čierna. Nech sa už rozhodnete pre akúkoľvek farbu, stále platí, že „farba nejazdí“.

Čo hovorí farba auta o jeho majiteľovi

Biela:

Podľa štúdii je najbezpečnejšia v cestnej premávke. Dobre odráža svetlo v prevažnej časti roka a teda ju najlepšie vidno – okrem zasneženej krajiny. Pri bielej najlepšie vynikne krása auta – jeho tvary a krivky (analógia s nevestami v bielom?). Navyše podľa štatistík je menej nehôd bielych, ako tmavých áut.

Strieborná:

Nenáročná na údržbu. Na striebornej najmenej vidieť nielen špinu, ale aj drobné škrabance. Neprávom ju však pasujú za farbu vodičov, ktorí nedbajú o svoje auto. Krásne naleštená strieborná má tiež svoje plusy.

Čierna:

Perfektná elegancia, nenápadnosť a krása zároveň. Ale veľmi náročná na čistotu, lebo každé zrniečko prachu hneď vidno a pokazí radosť z niekoľkohodinového čistenia a leštenia.

Pre milovníkov luxusu:

Ak predsa túžite po elegancii a čiernej zároveň, ale sa nechcete zodrať (ani lak auta...) neustálym leštením a oprašovaním, zvoľte čiernu – ale matnú. Dobrým riešením sú fólie s matným povrchom, ktoré sa lepia na lakovaný povrch. Dá sa nimi aj lacnejšie zmeniť farba vozidla – len ju musíte dať zapísať do technického preukazu...

Jozef Vydra
ZDROJ: PPG

Komentáre k článku


Stream naživo