2018-06-13 11:35:00
Mekáč a kabeláž
Mekáč a kabeláž
Zdroj: BMW

Rýchle občerstvenie a k tomu rýchle nabíjanie. Čoskoro aj vo vašom Mekáči

Rýchla doba vyžaduje rýchle riešenia. Rýchle občerstvenie a k tomu rýchle nabíjanie, aby ste vy a vaše elektroauto mohli ísť napapaný rýchlo ďalej.

Na Slovensku značky McDonalds, ZSE a BMW spustili projekt, pri ktorom sa pri 18-tich prevádzkach rýchleho občerstvenia známej siete objavia rýchlonabíjacie stanice známej siete. To všetko s decentnou príchuťou Bavorska.

Rýchlonabíjacie stanice ZSE sú čoraz častejšími doplnkami rôznych nákupných centier. V Bratislave tieto výkonné nabíjačky nájdete v nákupnom centre Bory a Fresh. Bude ich ale viac. Včera totiž pri prevádzke McDonalds otvorili prvú zo série nabíjacích staníc, ktoré budú odteraz dopĺňať parkoviská pred Mekáčom. Bude ich celkovo sedemnásť. Ďalšiu nájdete napríklad pri Mekáči a pri veľkej ručnej umývarke na Prievozskej.

Na všetkých prevádzkach budú postavené tzv. DC rýchlonabíjacie stanice, ktoré poskytnú možnosti nabíjania všetkými konektormi ako sú CCS/CHAdeMO/Type 2. Komfort nabíjania je zabezpečený aj vďaka  dvom vyhradeným parkovacím miestam pri každej nabíjacej stanici.

Zdroj: BMW

Spoločný projekt ZSE a McDonald´s vznikol s cieľom vybudovať verejné nabíjacie miesta tak, aby mali užívatelia elektromobilov zabezpečený nabíjací komfort bez akýchkoľvek obmedzení. Stanice sa stavajú v rámci celoeurópskych e-mobilných projektov EAST-E a FAST-E, ktorých je ZSE koordinátorom.

Cieľom projektu FAST-E je vybudovať 29 multištandardných rýchlonabíjacích staníc na území Českej republiky a Slovenska. Projekt EAST-E je realizovaný v rámci medzinárodného konzorcia spoločností ZSE (SK), GO4 s.r.o. (SK), E.ON Česká republika, s.r.o. (CZ) a Hrvatska elektroprivreda d.d. (HR). V týchto krajinách sa vybuduje spolu 62 nabíjacích staníc z čoho 57 multištandardných rýchlonabíjacích staníc a 5 stredne rýchlo nabíjacích staníc.

Marketingovým partnerom projektu je spoločnosť BMW Group, ktorá výrazne podporuje elektrifikáciu. Dôkazom je ocenenie Organizácie spojených národov udelením ceny Momentum for Change. Spoločnosť je jedným z vedúcich dodávateľov elektrifikovaných vozidiel v Európe.  Aktuálne, s celkovým počtom deviatich elektrifikovaných modelov automobilov a jedného motocykla, má najširšie portfólio na trhu a s kumulatívnym predajom na úrovni už vyše 200 000 vozidiel. Do roku 2025 plánuje BMW Group ponúknuť až 25 elektrifikovaných modelov, 12 z nich bude čisto elektrických.

Práve preto vidíte na obrázkoch elektromobil BMW i3S, ktorý sme iba pred dvoma týždňami testovali a ktorého test nájdete na Podkapotou už čoskoro.

 


AUTOR: © Zoznam/jh

Komentáre k článku


Stream naživo