2016-06-16 17:35:00
GMC Acadia SUV 2017
GMC Acadia SUV 2017
Zdroj: GMC

Auto vás upozorní, že na zadných sedadlách máte dieťa. Novinka už prichádza na trh

Každý rok niekto zabudne dieťa na zadnom sedadle a to vplyvom horúčav následne zomrie.

Presne pred rokom sa aj na Slovensku strhla diskusia o tom ako zabezpečiť, aby nikto nemohol zabudnúť, že vzadu v sedačke má dieťa a nenechal ho tam počas letných horúčav. Diskusia postupne ustala, ľudia sa začali zaoberať inými dennodennými starosťami, tak ako to býva každý rok. A tak ako každý rok, aj toho roku už zahynuli desiatky detí, ktoré ich rodičia zabudli v autosedačke a oni zamknuté v opustenom aute prehrali svoj boj o život. Slnko, zamknuté auto a dieťa zabudnuté v sedačke môže byť smrteľná kombinácia. To čo následne prežívajú rodičia nechce zažiť nikto.

Kým medzi laikmi diskusia na tému systémového riešenia tohto problému ustala, do výroby sa dostáva prvý automobil, ktorý takúto aplikáciu bude mať v štandardnej výbave. Je ním SUV značky GM s názvom Acadia.

Automobil dokáže vodiča upozorniť svetelným a zvukovým znamením, na možnosť, že na zadných sedadlách niekto sedí. Takéto upozornenie systém vyšle iba za špecifických okolností. Acadia to urobí v prípade, že v čase do 10 minút pred štartom motora niekto otvoril/zatvoril zadné dvere, alebo v prípade, že sa zadné dvere otvorili/zatvorili počas toho ako bol motor naštartovaný.

Zdroj: GMC

Následné znamenie prebieha v dvoch krokoch. Najprv, po vypnutí motora, sa na združenom displeji prístrojového panela zobrazí informatívne oznámenie – Rear Seat Remainder – Look in Rear Seat (Pripomienka zadných sedadiel – skontroluj zadné sedadlá). Ak vodič toto hlásenie neodklikne na multifunkčnom volante, následne automobil vydá päťnásobné zvukové znamenie a zobrazí informáciu.

Spoločnosť GM pritom upozorňuje, že systém je len „pripomienkovač“ a nemôže sa naň posádka úplne spoliehať. Ak však príde k tomu, že vodič zabudne, takáto jednoduchá „fičúra“ môže zachrániť život tak ako v prípade mnohých ďalších jednoduchých asistentov aké sa dnes montujú do vozidiel.

Pritom systém nechráni len dieťa. Toto upozornenie je nastavené natoľko široko (neaktivujú ho pásy, či senzory hmotnosti na sedadlách), že vodiča upozorní nielen na deti, ale aj na psov, či batoh, laptop, desiatu... Skrátka čokoľvek, čo vodič vloží na zadné sedadlá tak, že otvorí a zatvorí dvere.

Acadia je tak prvým sériovým automobilom schopným upozorniť vodiča na potenciálne zabudnutie pasažierov alebo predmetov na zadných sedadlách. Tento automobil nie je dostupný v Európe, no veríme, že obdobný systém sa objaví aj v autách predávaných u nás, nakoniec takýto systém nemá nijaké špeciálne hardvérové nároky.

Zdroj: GMC

 

jh
ZDROJ: GMC

Komentáre k článku


Stream naživo