2015-03-02 14:20:00
Nissan SWAY
Nissan SWAY
Zdroj: Nissan

Nissan SWAY sa predstaví v Ženeve ako koncept – bude to nová Micra

Nevieme, ako sa bude volať produkčná verzia, ale táto štúdia nebude musieť čakať na reakciu publika.

Automobilka už potvrdila sériovú verziu pre výrobu. Otázkou je teda nielen s akým menom, ale aj akým finálnym dizajnom príde. Prvý obrázok konceptu Nissan Sway, ktorý sa objavil minulý týždeň, mal naznačiť ďalšie smerovanie modelu Micra. To je zatiaľ veľkou neznámou, pretože jej súčasná verzia nie je práve úspešná a nadchlo iba ak niektoré ženy. Je preto celkom jasné, že sa niečo musí zmeniť. Hoci Nissan už skôr niečo naznačil k budúcnosti modelu, ďalšie smerovanie nie je úplne jasné. Čo by jasné byť malo je fakt, že Micra už viac nebude globálnym modelom pre celý svet a Európa sa dočká jej špecifického stvárnenie.

Môžeme tušiť, čo sa bude skrývať pod kabátom novinky. Základom technického riešenia bude celkom určite Renault Clio. No nevieme, ako bude auto vyzerať a aké bude mať meno. Zdroje z automobilky priniesli správy, že sa vraj stále vedú diskusie o tom, či meno Micra nie je už príliš „skompromitované“ na to, aby s nové mini mohlo s týmto menom úspešne bojovať o ďalších zákazníkov.

Výsledok týchto debát nechceme predbiehať, ani ich komentovať. No o budúcom vzhľade máme prvé indície. Nové tvary má naznačovať koncept Sway, ktorý sa predstavil zatiaľ jedným obrázkom a kratučkou upútavkou, na ktorej sa dá čo-to vyčítať. Viac budeme samozrejme vedieť už zajtra, keď sa novinky slávnostne predstaví na ženevskom autosalóne.

Podľa posledných správ Nissan napevno ráta so sériovou výrobou. Úlohou konceptu SWAY tak nie je hľadanie optimálnych dizajnových tvarov, ale skôr dáva na vedomie, že nová teda naozaj bude a naznačiť, ako asi bude vyzerať...

Zdroj: Nissan
Zdroj: Nissan

Nissan však okrem tohto konceptu prinesie na automobilovú šou aj ďalšie modely. Jedným z vrcholov bude európska premiéra posledného prírastku do rodiny elektromobilov Nissan - sedemmiestna e-NV200 Evalia. Vystavené bude spolu so zvláštnou verziou modelu Nissan Leaf v limitovanej edícii v rámci osláv piatych narodenín modelu Leaf, ktoré bude značka oslavovať oficiálne v priebehu tohto roka. Spoločnosť Nissan ako prvá automobilka na svete použila v prípade modelu Leaf autolak, ktorý v tme žiari, aby tak symbolicky upozornila na skutočnosť, že celosvetovo najpredávanejší elektromobil Nissan Leaf pomáha čoraz väčšiemu počtu domácností začať využívať solárnu energiu. Značka nadviazala spoluprácu s vynálezcom Hamishom Scottom, ktorý vyvinul materiál Starpath. Tento lak počas dňa absorbuje ultrafialovú energiu a po západe slnka vydrží žiariť 8 až 10 hodín.

O žiaru reflektorov sa Leaf podelí aj s vozidlom Nissan GT-R LM Nismo - účastníkom pretekov Le Mans 2015. Najdiskutovanejšie pretekárske vozidlo roka a čerstvá novinka predstavená pri americkom Superbowle s globálnou premiérou na autosalóne v Chicagu, sa predstaví po prvý raz aj v Európe.

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo