2014-02-07 08:24:00
Kia Rio sedan
Kia Rio sedan
Zdroj: Kia Motors

Kia Rio s väčším kufrom sa vybrala do Európy, možno bude aj u nás

Súčasná generácia Ria je v Európe tri roky ako troj- a päťdverový hatchback.

Ponuku karosérií rozšíri kompaktný sedan. Už sa začal jeho predaj na juhu EurópyPo lete by sa mohol ukázať aj u nás. Kia Rio sedan má objemnejší batožinový priestor. Je totiž v porovnaní s hatchbackom dlhší o 325 mm. Odlišuje sa  aj dizajnom v prednej časti vďaka úplne novému, odlišnému nárazníku.

Tretí karosársky variant má dĺžku 4 370 mm. Väčšia dĺžka znamená aj viac miesta v kufri, ktorého objem sa zväčšil o podstatných 101 litrov na výsledných 389. 

Sedan z produkcie značky Kia v tomto segmente však nie je nič prevratné a nečakané. To iba v našich končinách sa doteraz sedan neponúkal. V Číne však Kia predáva svoje Rio sedan už od roku 2011 pod označením K2. Poznajú ho aj americkí zákazníci, kde sa dodáva 4-dverové Rio celkom jednoducho ako Rio Sedan. V našich zemepisných šírkach však pôjde o netradičné rozšírenie ponuky.

V nižšej triede sa totiž sedany z Európy pomaly vytratili. Už nie sú v ponuke napríklad Renault Thalia, Fabia Sedan, či VW Polo Classic. Jediným konkurentom tak bude Chevrolet Aveo. No len dovtedy, kým sa Chevrolet nestiahne po roku 2015 európskeho trhu.

Kia Rio Sedan uviedli medzi prvými európskymi krajinami v Španielsku. Už v základnej výbave Concept tam má šesť airbagov, elektricky ovládané a vyhrievané spätné zrkadlá, klimatizáciu, elektrický posilňovač riadenia, autorádio a tiež funkciu hill-holder pre ľahší rozbeh do kopca. Vo vyššej úrovni výbavy Drive pribúda svetelný a dažďový snímač, kožený volant a hliníkové disky kolies. Podobne ako hatchbacky sa Kia Rio bude vyrábať výlučne v domácich závodoch v Južnej Kórei.

Zdroj: Kia Motors
Zdroj: Kia Motors

Pod kapotou budú na výber len dva benzínové motory, ktoré poznáme už aj z hatchbacku. Slabší 4-valcový 1,25 CVVT s výkonom 63 kW a silnejší 1,4 CVVT (80 kW). Slabší motor je kombinovaný s 5-stupňovým manuálom. Pri silnejšom je na výber 6-stupňová prevodovka alebo 4-stupňový automat.

Naftové motory nebudú mať zastúpenie vzhľadom na pôvodne neeurópsku zameranie. Nemalo byto však prekážať, lebo naftové motory majú v tejto triede iba minimálny výskyt.

Ešte nie je celkom isté, či sa Rio sedan objaví oficiálne aj na našom trhu. Ak by sa tak stalo, potom by sa Rio Sedan dostal do predajných pozícií u predajcov v druhej polovici tohto roka.

Zdroj: Kia Motors
Zdroj: Kia Motors

Jozef Vydra
ZDROJ: Kia Motors

Komentáre k článku


Stream naživo