2014-01-23 15:04:21
Modely Kia schádzajú z
Modely Kia schádzajú z linky v Žiline.
Zdroj: Kia Motors Corporation

Kia Motors sa darí na európskom automobilovom trhu, Európe prináša benefity

Napriek celkovému poklesu automobilového trhu o 1,8 % predaj značky Kia zaznamenal nárast o 0,1%.

Toto skromné tempo rastu naďalej vzdoruje celkovému poklesu európskemu trhu s novými automobilmi. Podľa najnovších údajov o predaji vozidiel Európskej asociácie výrobcov automobilov (ACEA)sa v Európe celkovo predalo 12,3 miliónov vozidiel, počet nových registrácií automobilov Kia v Európe v minulom roku prekonal celkový trh takmer o 2 %.

Kia predala za rok 2013 v Európe 337 972 kusov, pričom sa koncom roka európsky podiel značky dostal dokonca na 2,7%. Viac ako 60 % vozidiel dodaných zákazníkom v Európe malo svoje rodisko v Európe - konkrétne 204 197 automobilov. Najväčším trhom pre značku Kia v Európe v roku 2013 bola Veľká Británia s viac ako 72 000 predanými vozidlami.

Medzi najpredávanejšie modely Kia v Európe v roku 2013 patril stále obľúbený bestseller, model Kia Sportage (88 147 kusov). Nasleduje ho rodinný model Kia cee´d, z európskych predajných showroomov odišlo 86 432 verzií hatcback, kombi a trojdverový sedan  pro_cee'd. Modely Kia Rio s 56 821 predanými kusmi a Kia Picanto s počtom 51 358 nových registrácií sa tiež ukázali ako populárne medzi európskymi zákazníkmi.

Výsledky za rok 2013 na Slovensku

V minulom roku sa u nás predalo 4 979 osobných automobilov značky Kia, predstavuje to trhový podiel 7,54 % a štvrtú priečku v rebríčku predajnosti osobných automobilov. Oproti minulému roku došlo k miernemu poklesu trhového podielu. Aj celkové registrácie na Slovensku poklesli za rok 2013 o 4,72 % oproti roku 2012.  Najobľúbenejším modelom bol opäť zástupca slovenskej produkcie, model Kia cee´d v počte 2 129 nových vozidiel.

Zdroj: Kia Motors Corporation
Zdroj: Kia Motors Corporation

To mu zabezpečilo celkovo piate miesto medzi najpredávanejšími modelmi v slovenskom rebríčku. Ďalší zástupca žilinskej prevádzky Kia Motors, model Kia Sportage si kúpilo 1 323 zákazníkov , čím si udržiava pozíciu najpredávanejšieho slovenského automobilu v segmente SUV napriek tomu, že už túto jar príde na trh dlho očakávaná modernizovaná verzia. Tretím najúspešnejším modelom na Slovensku sa stal zástupca B-segmentu model Kia Rio s počtom 929 predaných kusov.

Kia Motors prináša Európe významné socioekonomické benefity

Kia však okrem svojich áut a výsledkov predajnosti modelov prináša Európe okrem aj iné impulzy. Hlavne ekonomické. V Európe vďačí za svoje zamestnanie spoločnosti Kia Motors vyše 164 000 ľudí. V roku 2012 spoločnosť Kia Motors prispela európskym vládam takmer 865 miliónov Eur na odvodoch, kam patrí predovšetkým clo, predaj a daň z príjmu. Kia Motors tak významne a nepopierateľne podporila ekonomiku jednotlivých regiónov. Oproti roku 2011, kedy odvody tvorili približne 746 miliónov Eur, ide o nárast takmer 16 %.

Zdroj: Kia Motors Corporation
Zdroj: Kia Motors Corporation

Potvrdzuje to najnovšia správa poprednej nezávislej európskej ekonomickej poradenskej spoločnosti London Economics. Správa sa tiež zameriava na  zmenu hodnoty značky Kia v celej Európe, počnúc výskumom cez vývoj až po distribúciu nových áut po celom kontinente. Predajno-distribučná sieť zastrešuje všetky členské štáty EU a krajiny EFTA a pridáva ďalších 1,6 miliardy Eur do rozpočtu hrubého domáceho produktu rôznych krajín, zatiaľ čo výskum a vývoj, výroba a predaj zvyšuje pridanú hodnotu Kia Motors  o 2,6 miliardy Eur.

Zdroj: Kia Motors Corporation
Zdroj: Kia Motors Corporation

Aj produkcia v európskom výrobnom závode značky Kia, spoločnosti Kia Motors Slovakia pri Žiline v roku 2012 medziročne vzrástla o 15 %. Vďaka tomu sa  zvýšil aj objem hodnoty nakúpeného materiálu na 3,7 miliardy Eur, pričom 69 % materiálu v hodnote 2,6 miliardy Eur, ktorý bol potrebný na zabezpečenie výrobného procesu, pochádzalo od dodávateľov z Európy.

jv
ZDROJ: Kia Motors Corporation

Komentáre k článku


Stream naživo