2013-07-12 12:05:50
Garmin Head-up displej
Garmin Head-up displej bude môcť onedlho obohatiť aj vaše auto.
Zdroj: Garmin

Head-up displej do auta už nebude exkluzívne vyhradený len pre drahé autá

Zobrazovanie údajov v zornom poli vodiča na čelnom skle bolo zatiaľ dostupné iba v luxusných vozidlách.

Technológia premietania digitálneho obrazu na čelné sklo pritom nie je nič nové. Vďaka čoraz nižšej cene si tzv. head-up displej (HUD) nachádza cestu aj do bežných automobilov, je napríklad v novej Mazde3. Technológiu však budú môcť využívať aj staršie vozidlá. Má to zabezpečiť nové zaradenie HUD známeho výrobcu navigačných systémov Garmin.

Zariadenie HUD dokáže na čelné sklo vybavené špeciálnou priehľadnou nálepkou, alebo na plastové tienidlo uchytené k zariadeniu, premietať jednofarebné grafické informácie, ktoré bezdrôtovo preberá od smartfónu s navigáciou vybaveného aplikáciou Street Pilot či Navigon a rozhraním Bluetooth.

Dokáže zobraziť aktuálnu rýchlosť, vzdialenosť po nasledujúcu odbočku, vzdialenosť do cieľa, smerové šípky i radenie v pruhoch. Prístroj dokáže zobrazovať aj jazdné pruhy a vodiča navigovať do toho správneho. Úroveň jasu systém nastavuje automaticky tak, aby bola viditeľnosť rovnaká za šera, v noci aj na priamom slnku. Hoci sa nevyrovná dizajnom niektorým vstavaným zariadeniam, funkciu splní.

Zdroj: Garmin

Obrovským plusom je ale cena. Garmin HUD sa už toto leto chystá na americký trh, kde má stáť 130 dolárov, v prepočte asi sto eur. K tomu ešte treba prirátať cenu za navigačný program v mobile. Ten však má cenu desiatok eur, Spolu to je iba zlomok ceny väčšiny zabudovaných systémov.

Hlasová navigácia je naďalej dostupná cez smartfón, alebo kompatibilný Garmin prístroj cez reproduktor zariadenia, prípadne cez reproduktory multimediálneho systému vozidla, keď sa zariadenie spárovalo s prostredníctvom technológie Bluetooth.

Garmin tvrdí, že síce nie sú úplne prví s týmto systémom, no práve ten ich zobrazuje oveľa viac navigačných detailov. Pre vodiča prináša presnú navigáciu a neodvádza pozornosť od šoférovania. HUD zobrazuje aktuálnu rýchlosť, rýchlostný limit, smerové šípky, vzdialenosť do cieľa a predpokladaný čas príchodu.

Zdroj: Garmin
Zdroj: Garmin

Jozef Vydra
ZDROJ: Garmin

Komentáre k článku


Stream naživo