2023-06-26 22:38:00
Alpine A110 R limitované
Alpine A110 R limitované edície
Zdroj: Alpine

Alpine A110 R Le Mans je špecialita pripomínajúca úspechy na 24-hodinovke

Francúzska automobilka Alpine sa podujala na prípravu špeciálnej verzie svojho modelu A110 R.

Francúzska automobilka Alpine, ktorá patrí do koncernu Renault, sa podujala na prípravu špeciálnej verzie svojho modelu A110 R, ktorý predvádza odkaz na úspechy v seriáli cestných vozidiel, teda konkrétne v sekcii 24-hodinoviek Le Mans. Úspechy, medzi ktoré nesporne patrí aj víťazstvo v roku 1978 a súčasné predstavenie nového vozidla bude predvádzať špeciálna séria A110 R Le Mans.

Základnou odlišnosťou od štandardného Alpine A110 bude použitie výkonného motora s objemom 1,8 litra, ktorý má výkon až 221 kW (300 k) a poháňa zadné kolesá. Je umiestnený v strede a nad ním tróni špeciálny kryt z karbónu a veľkou stredovou plutvou ako odkazom na model A480.

Veľkou zmenou bude biele lakovanie s karbónovými doplnkami. Z karbónu bude kapota, strecha a zadná kapota. Taktiež z karbónu bude aj krídlo. Biela nebude sama, toto všetko doplní modrá farba. Dvojitý pás sa tiahne cez celú karosériu a modré sú aj detaily na plutvách pred zadnými kolesami, ale aj na kolesách samotných. Bočné plochy prítlačného krídla získali tiež rovnakú farbu. Kolesá sú extrémne ľahké a určené na preteky.

Zdroj: Alpine

Automobilka tejto verzii pridala balík s označením Road and Track, ktorý znižuje vozidlo a pritvrdzuje ho až o 5 %. Celý systém pruženia prešiel zmenami oproti štandardnej verzii. Do interiéru sa zase dostal štítok s označením série, ale aj višitý znak na operadlách sedadiel. Ďalšou zaujímavosťou je vygravírovaná línia okruhu na slnečnej clone.

Môžeme pokračovať tým, že každý kto si kúpi A110 R Le Mans dostane možnosť nahliadnuť v roku 2024 do zázemia tímu Alpine Elf Endurance. Tí, ktorí prídu budú mať zabezpečené aj odvezenie po súťažnej trati niektorým z pilotov tesne pred začiatkom podujatia.

Všetko to znie až príliš fantasticky. Veď auto je na stovke za 3,9 sekundy, ale trochu môže odradiť cena vozidla. Kým štandardná verzia A110 R bude stáť 105 000 €, táto alternatíva bude za 140 000 €. Automobilka ich vyrobí iba 100 a budú určite veľkou raritou na cestách.

Až tak veľkou raritou nebudú dve staršie limitované série. O tom, že jednu špeciálnu sériu má Fernando Alonso nebudem hovoriť. Povieme si o tých, ktoré sú inšpirované súťažami. Nedávno sa ukázala verzia A110 San Remo 73, ktorá odkazuje na prvý titul značky z rally. Vtedy sa vyrobilo dvesto kusov a základná cena bola 89 000 €. Vozidlo je lakované ostrou modrou farbou, pričom má červenú strechu. Presne tak, ako malá pôvodná alternatíva na súťažiach pred 50 rokmi. Z prevedenia spred 50 rokov prichádza aj čiernobiela grafika na dverách, ale aj na kapote a v zadnej časti vozidla. Séria San Remo 73 stojí na bielych diskoch s mnohými lúčmi, ktoré schovávajú brzdy Brembo s antracitovými strmeňmi.

Ďalšia zaujímavá séria bola ešte minulý rok žltá s označením Tour de Corse 75. Tá zase pripomínala úspechy vozidla v roku 1975 na rely na ostrove Korzika. Má žltú farbu a okolo kapoty má biely lem. Kapota a strecha sú zase čierne. Čierno-žlto-biela grafika sa udomácnila aj na bokoch vozidla a všetko znova pripomína historický pretekársky automobil. Aj tu automobilka vyrobila 150 kusov a predávala ich za 80 000 €. Vtedy bolo šokom aj použitie najnovšieho informačno-zábavného systému, ktorý podporoval zrkadlenie Android Auto a Apple CarPlay.


AUTOR: © Zoznam/jm
ZDROJ: Alpine

Komentáre k článku


Stream naživo