2023-06-01 19:55:00
Lexus LC facelift 2023
Lexus LC facelift 2023
Zdroj: Lexus

FOTO: Lexus inovoval luxusné kupé LC, hádajte kde!

Automobilka Lexus sa pustila do výraznej inovácie svojho modelu LC, ktorý má na trhu od roku 2017.

Je to auto, ktoré stále šokuje svojím výzorom a preto z pohľadu samotného vizuálu nebolo treba až tak veľa robiť. Jedna zmena, ktorá ale prichádza s modernizáciou je naozaj masívna a dokáže auto posunúť, na užívateľskej úrovni, na omnoho vyššiu úroveň. Možno už týmto krokom dobehne v danej oblasti aj konkurentov ako Porsche, či Mercedes, alebo BMW.

Čo sú teda konkurenti, ktorých má Lexus LC na muške? Je to predsa Porsche 911, ale aj Mercedes AMG GT, prípadne nové SL, ale aj BMW radu 8. Motorovú ponuku automobilka nezlepšila, tak si stále musí vystačiť s dvomi alternatívami. Tá prijateľnejšia spotrebou sa volá LC 500h a prichádza s hybridným ústrojenstvom pozostávajúcim s 3,5-litrového motora V6 spaľujúceho benzín a dvoch elektromotorov.. Využívam veľmi zaujímavú prevodovku, ale celkový výkon je až 264 kW (359 k) a motory, tie elektrické poháňajú zadné kolesá. S týmto autom sa dá jazdiť za 7,5 litra úplne bez akéhokoľvek problému.

Druhou alternatívou je vidlicový osemvalec modelu LC 500. Ten prinesie vyšší výkon a až Mustangovú náturu tohto kupé. Má totiž výkon 342 kW (464 k), ktoré posiela cez desaťstupňovú automatickú prevodovku priamo na zadné kolesá. Tento automobil dokáže šprint na 100-kilometrovú rýchlosť v priebehu 4,6 sekundy. Takže ani tu sa žiadna zmena neudiala. Pátranie môže pokračovať.

Jedna, ale veľmi decentná je zmena vzorkovníka. Pribudne do neho modrá Ultrasonic a tiež hnedo-sivá Copper Crest. Jemné retuše sa ukážu aj na 21-palcových zliatinových diskoch. Toto však stále nie je ono, aj keď je to jedno z vylepšení.

Zdroj: Lexus

To hlavné sa udialo v interiéri futuristicky vyzerajúceho auta. Zmenil sa informačno-zábavný systém, ktorý je už konečne aktuálny a nie je ako z minulého storočia. Na toto sa práve majitelia sťažovali absolútne najviac a je to vítaná zmena. Ku informáciám je ľahší prístup a niektoré funkcie nie sú schované až príliš hlboko v rôznych podmenu. Sú dostupné rýchlejšie a na dotyk prsta.

Áno, čítate správne, Lexus LC konečne dostal novú sústavu displejov, ktorá má dotykové ovládanie. Samotný displej v strede je dokonca väčší a prináša dva palce uhlopriečky naviac. Realita je taká, že nový displej je viac vysunutý smerom von, čo favorizuje práve dotykové ovládanie. Veď predtým bol displej vsadený v prístrojovej doske hlbšie, lebo nebol dotykový. Automobilka sa týmto krokom zbavila potreby touchpadu v blízkosti prepínača prevodovky. Nový systém je nielen intuitívnejší, ale aj prehľadnejší a použiteľnejší v každom ohľade. Toto však znamená aj úplne iné umiestnenie a trochu horšiu dizajnérsku možnosť začlenenia do kompletu. Pozitívom ale určite bude možnosť zrkadlenia mobilných telefónov s obomi najdôležitejšími a najpoužívanejšími platformami aktuálne. Toto zrkadlenie nebude naviac bezdrôtové a na displeji bude možné využiť aj panoramatický pohľad okolo auta, ktorý kombinuje všetky štyri kamery do jedného náhľadu.

Inovovaná verzia modelu sa dostane na trh v polovici tohto roka, pričom dovtedy bude ešte stále možné objednať pôvodnú alternatívu. Tá je lepšia z pohľadu vizuálu, ale rozhodne nie lepšia z hľadiska dlhodobého používania a udržania ceny, lebo pôvodný systém je výrazne zastaralý a bol zastaralý už v momente predstavenia.


AUTOR: © Zoznam/jm
ZDROJ: Lexus

Komentáre k článku


Stream naživo