2023-02-10 15:33:00
Toyota Grand Highlander 2024
Toyota Grand Highlander 2024 USA
Zdroj: Toyota

Keď Highlander nestačí, príde GRAND Highlander. Toyota má nového a väčšieho obra

Veľký, väčší, najväčší. Alebo skôr veľký, viac veľký, väčší, viac väčší, najviac väčší, menej najväčší a najviac najväčší?

Zhruba tak sa dá písať o modelovej ponuke značky Toyota v oblasti áut typu SUV. A keď by sme k tomu ešte prirátali najmenšieho, skoro najmenšieho, menšieho a väčšieho ako menšieho, mali by sme modelovú ponuku celú. Takmer. Toyota sa už dávnejšie rozhodla, že ušije sveter zvaný SUV pre každého. Či je malý, či je skromný, či je veľký a či tučný, svoj sveter si skrátka nájde každý.

U nás je najväčším modelom značky Toyota model Highlander. Nad ním sú už len modely dostupné mimo našich zemepisných šírok. Ani aktuálny Land Cruiser nie je väčší, i keď ešte väčší Land Cruiser existuje, k nám nechodí. V USA mali nad Highlanderom už len model Sequoia. Ten s celkovou dĺžkou 5286 mm naozaj nepatrí k malým. Akurát Sequoia je prerobený pickup, čo prináša niekokoľko špecialít. Je to skrátka veľký terénny stroj prispôsobený skôr na drsné zážitky v prírode, než na zamatovú jazdu po diaľnici. Nuž a preto sa na autosalóne v Chicagu predstavil aj nový Grand Highlander. Ten so svojou celkovou dĺžkou 5116 mm presahuje svojho súrodenca o dobrých 16 centimetrov. A tieto centimetre a milimetre využíva v prospech sedenia v treťom rade a v prospech batožinového priestoru za tretím radom sedadiel. I keď Highlandera možno považovať za plnohodnotné trojradové SUV, dnes je jasné, že nie každý zdieľal tento pohľad. Nový Grand Highlander prišiel Toyote ako nevyhnutný doplnok - ak chce konkurovať takým ako je Volkswagen Atlas. Grand Highlander chce v treťom rade pohodlne odviezť nielen deti a menších pubošov, ale aj dospelcov a to aj na dlhšie trasy. Za tretím radom sa pritom nachádza úctyhodných 583 litrov voľného objemu na batožinu. Highlander tam má len niečo cez 450 litrov. Teda... počkať. Nie sú litre ako litre, podľa našich noriem tam má obyčajný Highlander len 241 litrov, to znamená, že Grand Highlander môže mať nanajvýš 340-380 litrov. Ale dobre, aj to je slušné, keď si uvedomíte že tieto litre sú za 6 ba teoreticky až 8 pasažiermi (zadná lavica má tri sedadlá, v druhom rade sú dve, no možno príde aj verzia s tromi).

Zdroj: Toyota

Podkapotou nového modelu Grand Highlander sa v USA nachádzajú tri motorizácie. Základom je 2,4 litrový turbomotor bez hybridu, nad ním sa nachádza hybridný motor s 2,5 litrovým atmosférickým agregátom - s podobnými parametrami ako má súčasný európsky Highlander. No a nad ním vyčnieva nová verzia hybridného pohonu s označením Hybrid MAX. Opäť štvorvalec, žiaden plug-in hybrid, ale full hybrid. Akurát s prepĺňaným motorom tak ako sme už počuli pri Lexuse RX500h - jeho maximálny výkon je v tomto aute 270 kW (367 k) a maximálny krútiaci moment je 542 Nm. Dosť na to, aby obor s AWD pohonom zrýchlil z 0 na 100 km/h za cca 6,4 sekundy.

Okrem priestoru pre posádku a náklad, dokáže nový Grand Highlander potiahnuť 2267 kg brzdeného prívesu, má asistenčné systémy Toyota Sensing 3,0, má veľký prístrojový štít, veľký displej infotainmentu a zhruba 13 držiakov na poháre. V pláne je okrem AWD verzie aj verzia FWD a v pláne sú aj 20palcové disky kolies. No a má v pláne prísť do Európy? Môj odhad je, že nie, ale ktovie. Veď kto iný si môže dovoliť voziť do Európy veľké autiská, keď nie Toyota? Model Grand Highlander nájdete v galérii.

Zdroj: Toyota

Komentáre k článku


Stream naživo