2022-05-29 16:30:00
R má 20 rokov
R má 20 rokov
Zdroj: VW

Volkswagen R je tu už 20 rokov. Golf dostane viac koní. Nielen to

Ďalších 10 kW naviac pre Volkswagen Golf R v rámci osláv divízie R.

To, že Volkswagen oslavuje výročie svojej divízie R sme už spomínali pri akcii R Days. Tento rok je to presne 20 rokov od vzniku prvého vozidla s logom R. Vtedy to bol, už takmer legendárny model, Golf R32, ktorý využíval služby šesťvalca VR6 s výkonom 184 kW (250 k) Práve ten sa stal, v rámci štvrtej generácie modelu, ozajstným ikonickým kúskom.

Automobilka to myslí s oslavu výročia vážne a preto pripravila novú verziu súčasného Golfu R postaveného na báze ôsmej generácie modelu. Nový špeciálny kus bude mať označenie Golf R 20 Years Edition a posunie výkon dvojlitrového štvorvalca pod kapotou ešte vyššie. Kým základ má 235 kW (320 k), po jemnom vylepšení bude mať dokonca až 245 kW (333 k). Týmto posunom sa stane najvýkonnejšou verziou Golfu R, ktorý kedy sériovo vypustili z fabriky. Vlastne bude aj najvýkonnejším Golfom celkovo v celej takmer 50-ročnej histórii modelu. Golf bude päťdesiatku oslavovať v roku 2024.

Ku vylepšeniam sa pridáva aj systém, ktorý automobilka volá Emotion Start. Keď ho vodič aktivuje, tak po štarte vyletia otáčky na 2500 a auto tak získa ešte zaujímavejší štartovací efekt s veľkou dávkou zvukovej agresie. Toto je vhodné najmä pri štartovaní skoro ráno pri oknách obľúbených susedov.

V základnej výbave modelu bude aj niekoľko zaujímavých doplnkov R Performance. Oproti štandardnému Golfu má teda naviac zadný spojler a tiež režimy Drift a Special. Od bežných Golfov a Golfov GTI sa R odlišuje najmä logami R na maske, blatníkoch a kufri a tiež iným bodykitom. A teraz k špecifikám Golfu R 20 Years Edition. Pre všetky farby, okrem modrej budú zrkadlá modrej farby a v prípade modrej farby karosérie budú zrkadla čierne. Jednoduché, ale zložito napísané. Ďalším rozoznávacím znamením bude odznak s číslom 20 na Béčkovom stĺpiku, ktorý sa aj premieta pod dvere pri otvorení.

Golf R 20 Years Edition bude štandardne postavený na 19-palcových zliatinových diskoch s dvojfarebnou schémou. Tá kombinuje čiernu a modrú. Na želanie môžu byť disky, samozrejme, celé čierne. Do interiéru tejto špeciálnej edície sa nasťahovali športové sedadlá čalúnené kožou a vyšité logo R zdobí ich operadlá. Na prístrojovej doske si našiel miesto karbónový obklad.

O úspechu športových modelov Volkswagenu hovorí, že za celý život sekcie R vzniklo až 260-tisíc kusov odkedy sa v roku 2002 ukázal Golf R32.


AUTOR: © Zoznam/jh

Komentáre k článku


Stream naživo