2022-04-04 13:55:00
Toyota Corolla GR 2022
Toyota Corolla GR 2022
Zdroj: Toyota

FOTO: Toyota GR Corolla - tri valce, 300 koní a 4 poháňané kolesá

Toyota predstavila svoj nový prírastok do rodiny GR. Model GR Corolla stavia na potenciále modelu GR Yaris.

Tak ako auto je väčšie, aj výkon je väčší, no motor, ten má rovnakých rodičov. 1,6 litrový prepĺňaný agregát dosahuje maximálny výkon 224 kW (300 k) pr 6500 ot/min a maximálny krútiaci moment 370 Nm v rozmedzí 3000 až 5500 ot/min. Presné údaje zrýchlenia a maximálnej rýchlosti zatiaľ nemám, ale menšia a menej výkonná kolegyňa s rovnakým motorom zvládne zrýchlenie z 0 na 100 km/h za 5,5 sekundy a maximálna rýchlosť je limitovaná na 230 km/h. GR Corolla hatchback má hmotnosť 1474 kg, čo je síce viac, takmer presne o 200 kg, ale Corolla je aj výrazne výkonnejšia, horšie parametre teda mať asi nebude.

O prenos sily motora na kolesá sa stará výhradne 6-stupňová manuálna prevodovka v spolupráci s pohonom všetkých kolies, ktorý dokáže poslať dopredu 60%, rovnako ako dokáže presmerovať až 70% krútiaceho momentu na zadné kolesá. K tomu si ešte môže zákazník prirátať dva diferenciály Torsen na prednej i zadnej náprave.

Auto v porovnaní s klasickou Corollou hatchback je výrazne prepracované, má viac bodových zvarov i lepidiel pre zvýšenie tuhosti celej konštrukcie, má rozšírené blatníky, rozchod, má zadeklovaný spodok, má prepracovanú masku, krídlo, masívne štvorpiestikové brzdy vpredu a dvojpiestikové vzadu. Má dve verzie výbavy Core a Circuit a stojí na Michelinoch Pilot Sport 4 s kovanými R18 diskami. Pre odľahčenie je na kapote a predných dverách použitý hliník, vnútri sú športové sedačky a mnoho detailov. Výbavy sa od seba navzájom odlišujú nielen vnútorným vybavením, ale aj detailami a napríklad karbónovou strechou. K výbave auta patrí aj možnosť páliť pneumatiky prostredníctvom driftovania.

No a čo je podstatné, Corolla GR nie je (zatiaľ) určená pre Európu. Prvé autá by mali dorazť v druhej polovici tohto roka, ostrejšie verzie Circuit začiatkom budúceho. Do USA.


AUTOR: © Zoznam/jh

Komentáre k článku


Stream naživo