2018-06-15 11:20:00
Opel Combo Life
Opel Combo Life
Zdroj: Ján Hargaš

FOTO: Nový Opel Combo prišiel na Slovensko

Nový Opel Combo je prvým z trojičiek malých osobných dodávok, ktoré si pre zákazníkov pripravil koncern PSA.

Nový Opel Combo si odborná i laická verejnosť mohla obzerať na námestí pred nákupným centrom Eurovea. Combo v sivej farbe bol nenápadným spoločníkom výraznejších osobností, akými bola nová Insignia, či nový Opel Grandland X a Crossland X. Jeho nenápadnosť skrývala jeho obdivuhodnú univerzálnosť a priestrannosť.

Aj v minulej generácii bolo Combo praktickou osobnou dodávkou, no svoje gény zdieľalo s úplne iným autom. Dnes sa Combo pripája do silnej rodiny modelov Peugeot Partner Rifter a Citroen Berlingo. Najmä druhý menovaný patrí na Slovensku k najúspešnejším autám, takže príchod novej generácie jeho a jeho súrodencov nevyhnutne vyvoláva pozornosť.

Po „prelezení“ nového Comba musím konštatovať, že medzigeneračný skok je pre Combo skutočne ohromný. Akoby to bolo úplne iné auto... Combo celkom zreteľne prevzalo modularitu a priestrannosť populárneho Berlinga, no pridalo k nej ďalší balík praktickosti a funkčnosti pod hlavičkou istej dávky nemeckosti.

Zdroj: Ján Hargaš

Auto vyzerá z vonku ako pravý moderný Opel. Vo vnútri sa nový genetický kód prejavuje výraznejšie. Pozornému oku neujdú komponenty prevzaté priamo z nových modelov koncernu PSA vrátane radiacej páky. Volant je zas úplne "oplácky". Palubnej doske dominuje veľký dotykový displej. Kabíne zas lacné, no trvácne plasty. Keď už sme pri pozornom oku, niektoré nedokonalosti najmä v oblasti lícovania môžete autu hneď odpustiť, ide predsa len o predprodukčný model, kým sa všetko doladí, prejde nejaký čas. 

Combo sa v novej generácii môže popýšiť tiež výrazným navýšením pocitovej robustnosti. Auto vyzerá masívne, mohutná maska chladiča, veľké svetlomety, bacuľaté krivky i mohutná palubná doska s množstvom odkladacích priestorov. To všetko zvyšuje pocit istoty a bezpečnosti a dáva predpoklad vysokým hodnoteniam testov bezpečnosti. A práve vysoké známky v crash testoch autám tohto typu dlhdodobo unikali. Ich jednoduché prístupy k mnohému a najmä stavba so zreteľom na cenu mohli byť jedným z dôvodov, prečo autám tohto typu unikali plné počty hviezdičiek.

To sa zmení. Nie racionálny prístup a snaha o jednoduchosť a trvácnosť. Ale snaha dosiahnuť vysoké hodnotenia v testoch bezpečnosti. Svedčí o tom niekoľko odsekov v tlačovej správe opisujúcich nových bezpečnostných asistentov, ktoré dostane aj nové Combo.

Zdroj: Ján Hargaš

Koniec koncov, keď máte voziť v aute rodinu, chcete aby bola vo väčšom bezpečí ako stavebný materiál. Výhody konštrukcie, posuvných dverí a obrovského batožinového priestoru sú zrejmé. Auto na prvý omak zreteľne dospelo, prechod na novú platformu robí z Comba úplne nový automobil a mimoriadne perspektívneho konkurenta výrazne drahším autám, ktoré sú dnes považované za vrchol praktickosti a bezpečnosti – modelom SUV.

Aj keď sa Combo Life ukázalo Slovensku, svoje ceny si zatiaľ drží v tajnosti rovnako ako pracovná varianta Combo Van. Dozvieme sa ich až približne o mesiac v polovici júla. Prvé vozidlá sa aj na naše cesty dostanú na jeseň. Ako jazdí a čo od neho možno čakať teda zistíme až o pár týždňov. 

Zdroj: Ján Hargaš


AUTOR: © Zoznam/jh

Komentáre k článku


Stream naživo