2016-10-01 04:05:00
Nissan Micra Gen5
Nissan Micra Gen5
Zdroj: Nissan

AUTOSALÓN PARÍŽ: Nissan Micra Gen5 – začiatok revolúcie

Nový model vozidla Micra je dlhší, širší a nižší, vo vnútri priestrannejší ako predchádzajúce generácie.

Pamätáte sa na koncept Sway, ktorý ohúril na ženevskom autosalóne v roku 2015? Nová Micra z neho vychádza a Nissan urobil dobre, že vzal na vedomie záujem verejnosti. Vozidlo Micra Gen5 spoločnosti Nissan, predstavené na parížskom autosalóne 2016 je rovnako odvážne, ako aj revolučné. Ukazuje myšlienku modelov Micra v celkom novom svetle.

Nissan Micra Gen5 sa zameriava na Európu, ktorá je svetovo najväčší, trhom pre vozidlá typu hatchback. Je svojím štýlom s výraznou bočnou líniou zaujímavým osviežením segmentu. Dizajn nie je jediným prvkom, čím chce zaujať. Má nové hnacie ústrojenstvo s menším objemom a turbodúchadlom, živý podvozok a plnú výbavu bezpečnostných prvkov.

„Keď sa vozidlo Micra prvýkrát pred viac než 30 rokmi objavilo, predstavovalo revolúciu v segmente malých hatchbackov a otvorilo pre Nissan novú kapitolu. Piata generácia vozidla Micra je rovnako revolučná a zvýši očakávania toho, čo hatchback vie a čo by mal poskytovať svojim zákazníkom,“ uviedol Carlos Ghosn, CEO spoločnosti Nissan Motor Company.

Zdroj: Nissan

Dizajn

Zásadným znakom je výrazná mriežka chladiča v tvare V, od ktorej sa až k zadnej časti vozidla tiahne charakteristická ostrá línia. Micra má svetlá v tvare bumerangu a plávajúca strecha je ďalší dizajnový prvok Nissanu, ktorý prepožičiava kabíne pocit vzdušnosti. K dramatickému vzhľadu prispieva i výber z 10 živých farieb karosérie vrátane oranžovej farby Energy. Ďalšie možnosti prispôsobenia na mieru dovoľujú vytvoriť 125 rôznych variantov.

Zdroj: Nissan
Zdroj: Nissan

Kabína patrí vďaka zväčšenej šírke a rázvoru vozidla k najpriestornejším vo svojej triede. Znížená pozícia sedenia dáva pri riadení väčší pocit istoty počas jazdy a poskytuje viac priestoru vyšším vodičom. Palubná doska v tvare krídla klzáka vnáša do kabíny dojem ľahkosti, elegancie a priestoru.

Technológie

Micra Gen5 ako prvé auto v ponuke Nissanu pre segment B ponúka rozsiahly súbor vyspelých bezpečnostných prvkov dostupných na všetkých úrovniach výbavy. Do života uvádza technológiu Nissan Intelligent Driving. K tomu patrí panoramatický kamerový parkovací systém a systém upozornenia na opustenie jazdného pruhu, ktoré sa v tomto segmente objavujú prvýkrát. Ďalej je k dispozícii systém inteligentného núdzového brzdenia s rozpoznávaním chodcov, ktorý Nissan predstavil v Európe vôbec prvýkrát a systém rozpoznávania dopravných značiek a sledovania mŕtveho uhla. Tieto bezpečnostné prvky spoločne tvoria stavebné prvky programu autonómnej jazdy. Sú neoddeliteľnou súčasťou víze Inteligentnej mobility spoločnosti Nissan.

Zdroj: Nissan
Zdroj: Nissan

Charakteristickým je pre  model Micra Gen5 úplne nový audiosystém Bose „Personal“. S dvomi reproduktormi Bose UltraNearfield v kombinácii s technológiou virtuálneho zvuku Bose PersonalSpacektoré sa ukrývajú v opierke hlavy sedadla vodiča, je ako prvý svojho druhu optimalizovaný pre vodičov. Prináša úchvatný poslucháčsky zážitok. Spolucestujúcich potešia silné basy, o ktoré sa starajú nové reproduktory Bose Super65 vo všetkých dverách, a zvukovú priezračnosť zabezpečujú výškové reproduktory v oboch A-stĺpikoch.  

Micra Gen5 má sedempalcovú farebnú obrazovku pre ovládanie audiosystému, satelitnej navigácie, mobilného telefónu, stiahnutým aplikáciám a hlasovému ovládaniu Siri cez systém Apple CarPlay.

Zdroj: Nissan
Zdroj: Nissan

Podvozok a pohon

Novinkou je systém aktívnej regulácie jazdy pre vyšší jazdný komfort a systém aktívneho držania stopy pre obmedzenie nedotáčavosti a ostrejšie jazdné vlastnosti. To sú inovácie doteraz dostupné iba pri vozidlách Nissan Qashqai a X-Trail. Pribudol aj nový elektrický posilňovač riadenia s lepšou spätnou väzbou. Veľkú pozornosť venovali zníženiu hluku od vozovky a aerodynamického hluku v kabíne aj pomocou špeciálnych aerodynamických dielov pod podlahou. Micra má na vozidlo typu hatchback špičkovú hodnotu aerodynamického odporu, s hodnotu Cd 0,29.

Zdroj: Nissan
Zdroj: Nissan

Na pohon budú k dispozícii 0,9-litrový zážihový trojvalec s turbodúchadlom, alebo 1,5-litrový vznetový motor, oba s výkonom 66 kW (90 k). Ponuku čoskoro rozšíri atmosférický zážihový motor s objemom 1 liter a výkonom 55 kW (75 k).

Micra Gen5 chce od základu zmeniť očakávania zákazníkov od vozidla v segmente B. Prináša výrazný dizajn, nové intuitívne technológie a odvážne farby, ktorými bude vystupovať z davu. Veľkosťou vnútorného priestoru a vyspelými funkciami osloví zákazníkov požadujúcich viac od ich hatchbacku v segmente B alebo tých, ktorí prechádzajú na menšie vozidlo.

Nový Nissan Micra sa bude vyrábať v Európe v závodoch Renaultu vo francúzskom Flinse v rámci aliancie Renault-Nissan. Predaj sa v Európe začne v marci 2017.

 

Jozef Vydra
ZDROJ: Nissan

Komentáre k článku


Stream naživo