2018-03-14 12:29:56
Rimac C_Two
Rimac C_Two
Zdroj: Rimac, gimm.swiss

FOTO: Chorvátsky Rimac predstavil svoj nový hyperšport. C_Two má 1914 koní

Rimac uviedol na autosalóne v Ženeve svoj druhý hyperšportový elektromobil. Vyrobí 150 kusov.

Rimac C_Two je druhý počin drobného Chorvátskeho výrobcu menom Rimac. Pokojne ho môžeme nazvať ako start-up, no pravdou je, že tam, kde je Rimac dnes, nebudú štandardní výrobcovia ani zajtra.  Rimac je spoločnosť, ktorého know-how ďaleko presahuje možnosti miliardových spoločností. Už tento rok začne s výrobou druhej generácie svojho automobilu.

Nový Rimac má pre každé koleso jeden motor a jednu prevodovku tak ako predchádzajúci model. Tak ako predchádzajúci model má pre zadné motory dvojstupňové prevodovky, zatiaľ čo tie predné si vystačia s jednostupňovými, respektíve bezstupňovými prevodovkami. Štvorica motorov spolupracuje prostredníctvom počítačovo riadeného vektoringu krútiaceho momentu tak ako Rimac C_One, čo mu umožňuje dosahovať doslova strhujúcu rýchlosť v zákrutách. Autonómne ovládanie jednotlivých motorov umožňuje tiež prerozdelenie celkového krútiaceho momentu medzi nápravami v akomkoľvek pomere od 0:100 cez 50:50 až po 100:0 (ak by to situácia vyžadovala a platí to aj pri jednotlivých kolesách).

Zdroj: Rimac, gimm.swiss

Na rozdiel od predchádzajúceho modelu ale ponúkne systémový maximálny výkon 1914 koní a maximálny krútiaci moment 2300 Nm. To mu umožní zrýchliť z 0 na 100 km/h za 1,85 sekundy, z 0 na 160 km/h za 4,3 sekundy a dosiahne maximálnu rýchlosť 412 km/h.

Šťavu dodávajú elektromotorom batérie s maximálnou kapacitou 120 kWh, ktoré už tradične disponujú manažmentom a chladením vymysleným priamo Rimacom. Kvapalinové chladenie a šikovné riadenie kapacity umožňujú autu jednak udržiavať batérie v optimálnej teplote aj pri jazde na okruhu a tiež mu umožňujú prejsť teoreticky na jedno nabitie až 650 km – samozrejme podstatne pokojnejším, ba až takmer laboratórnym tempom (NEDC cyklus).

Zdroj: Rimac, gimm.swiss

Auto je pripravené na „montáž“ autonómneho riadenia na úrovni LEVEL 4. Má preto 8 vysokokvalitných kamier, dva lidary, šesť radarov a dvanásť ultrazvukových snímačov rozmiestnených naprieč vozidlom. Auto tiež disponuje určitým stupňom umelej inteligencie. Okrem iného dokáže vozidlo odomknúť a naštartovať na základe rozpoznania tváre.

Ako som spomenul už na začiatku, Rimac vyrobí len 150 kusov, cenu možno len odhadovať. Isté je, že výrobca sa poučil z dobre medializovanej nehody a následného požiaru istého TV a dnes internetového moderátora a v prípade „preteku do kopca“ do vozidla umiestnil štýlový hasiaci prístroj... Len pre istotu.

To je na teraz všetko, pozrite si bohatú galériu so štúdiovými fotografiami, s fotografiami priamo zo Ženevy a tiež s fotografiami z krásneho Chorvátska - konkrétne z okolia Zadaru...


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Rimac

Komentáre k článku


Stream naživo