2015-11-02 04:00:00
Poznáte dopravné predpisy -
Poznáte dopravné predpisy?
Zdroj: Generali.cz

Poznáte dopravné predpisy? Naozaj?! Tak vyriešte túto križovatku...

Neraz sme presvedčení o svojej neomylnosti. Až kým nás z nej vyvedie nehoda.

Postupom času zabúdame, čo nás v autoškole učili. Ešte horšie je, ak nás niektoré veci nenaučili správne. Alebo celá teória trvala iba nejakú hodinku – dve. To je málo, veľmi málo. Pre človeka bez skúseností (ktoré získava až praxou za volantom) je to úplne nedostačujúce. Všetko sa počas jázd nenaučí. Absolvent je rád, že zvládne základy jazdy a dokáže riešiť základné dopravné situácie.

Sú situácie, kde pohorí aj skúsený vodič. Mnoho z nás nedáva pri prejazde križovatkami neoznačenými dopravným značením prednosť vozidlám prichádzajúcim sprava. Hovorovo označovanú ak ako takzvané pravidlo pravej ruky.

Nie sme v tom sami. Poisťovňa Generali robila prieskum medzi českými vodičmi a výsledky boli viac ako alarmujúce. Česi doslova tápu v dopravných predpisoch, štvrtina by nedala prednosť sprava. Lenže veľká väčšina vodičov o sebe tvrdí, že porušujú dopravné predpisy veľmi výnimočne. V prieskume poisťovne to o sebe aspoň tvrdí 77% z nich. Porušovanie predpisov priznávajú iba 3% vodičov, 6% nechcelo na otázku odpovedať a ďalších 14% vodičov tvrdí, že predpisy porušujú, iba ak sa ponáhľajú. Zvyšok je presvedčený, že predpisy porušuje len veľmi výnimočne.

Realita je však celkom iná nielen podľa policajných štatistík. „Súčasťou prieskumu boli aj nákresy dopravných situácií s variantmi možného riešenia. Pri tej najjednoduchšej, ktorá sa týkala prednosti sprava, odpovedala chybne štvrtina vodičov“, okomentoval výsledky prieskumu Jiří Cievka z Generali. Kameňom úrazu bolo riešenie dopravnej situácie na križovatke v tvare písmena T. Vodiči mali určiť, ktoré auto prejde križovatkou ako prvé a v akom poradí križovatku opustia.

Zdroj: Generali.cz

To je aj úloha pre vás, aby ste v diskusii pod článkom určili správne poradie áut, v akom prejdú jednoduchou križovatkou. Nebudeme vám dávať žiadne indície, ani výsledky prieskumu, ako určili poradie vodiči v Českej republike. Pozbierajte svoje vedomosti a napíšte, ktoré z trojice áut (zelené, červené a modré)v akom poradí prejde cez križovatku. Popoludní prinesieme správne riešenie aj s vysvetlením a odôvodnením. Spomedzi správne odpovedajúcich vyžrebujeme jedného výhercu zaujímavého DVD.

Tak hor sa so písania a prezentácie (aj oprašovania?) svojich vedomostí...

Jozef Vydra
ZDROJ: Generali.cz

Komentáre k článku


Stream naživo