2015-08-25 04:00:00
Otáčanie do protismeru je
Otáčanie do protismeru je nebezpečné

VIDEO: Otáčať sa do protismeru tam, kde to nie je povolené, je zárodok tragédie

Nepozornosť hraničiaca s primitivizmom, alebo „iba“ obyčajný omyl? Nech je to čokoľvek, prináša to fatálne následky

Keď si nedáte pozor v premávke pri otáčaní, môže to dopadnúť poriadne hrozivo. Otáčanie je totiž okrem predbiehania jeden z potenciálne najnebezpečnejších manévrov na ceste. Jeho nebezpečnosť stúpa na viacprúdovej ceste. Môže to dopadnúť veru veľmi neslávne, pretože najviac nebezpečnými situáciami v cestnej premávke sú tie, keď sa môžu pretnúť dráhy vozidiel idúcich rôznymi smermi. Riziko hrozí pri predbiehaní, lebo sa môžete stretnúť s autom v protismere. Riziko hrozí na križovatkách, lebo sa môžete stretnúť s autom v jednom alebo oboch smeroch, ktoré križujete. Samozrejme, treba ešte prirátať dôležitý fakt - riziko je tým väčšie, čím horší máte rozhľad. Zrátaním týchto faktorov prídete určite aj sami na to, že jedným z najnebezpečnejších manévrov vôbec je práve otáčanie.

Je celkom logické, že nároky na spracovanie informácií z vlastného pruhu, v ktorom sledujete premávku za sebou v spätných zrkadlách sa sčítavajú so sledovaním premávky v protismere. A všetko sa to znásobuje počtom jazdných pruhov v každom smere. Pri pokuse o otočenie sa do protismeru už môžete preťažiť svoju „výpočtovú jednotku“, teda mozog, ktorý nestačí spracovať množstvo podnetov a informácií – a to vedie k chybám a zlým odhadom. Preto nie nadarmo je na takýchto miestach otáčanie buď zakázané, alebo neraz tiež fyzicky nemožné.

Napriek už spomenutým peripetiám, sa na priloženom videu osoba za volantom auta rozhodla otočiť. Že ignorovala plnú čiaru, teraz nechajme bokom, ale zo záberu auta idúceho za ním je zrejmé, že  vodič nestihol spracovať informácie, zle ich vyhodnotil a napriek tomu, že poriadne nevidel dozadu, otočil volant. Zo slepého uhla sa vynorila motorka – a bolo zle...

Jazdec na nej síce išiel pravdepodobne rýchlejšie, ako mal, no „otáčací sa expert“ mu vošiel pod kolesá tak narýchlo, že  vodič motocykla nedokázal zareagovať. No a čo bolo potom? Na motocyklovom sedadle spolujazdca sedela ďalšia osoba – zábery na to, čo sa dialo po zrážke nie sú pre slabšie povahy... Určite sú však poriadne poučné.

Takže výsledok z celej nehody znie: neotáčajte sa do protismeru, ak si nie ste istí, že „nevleziete“ do dráhy niekomu, kto má prednosť a nemôže predpokladať, že urobíte niečo nečakané. Ak sa už musíte otočiť, urobte tak na prehľadnom mieste s mimoriadnou opatrnosťou. Alebo ešte radšej  obíďte pár blokov a použite odbočenie na križovatke, aby ste neskrížili dráhu druhému. Opatrnosti nie je nikdy dosť...

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo