2016-08-17 14:05:00
Autonómny Ford
Autonómny Ford "Mondeo"
Zdroj: Ford

Ford chce o 5 rokov uviesť sériové PLNE autonómne autá. Fordy budú bez volantu?

Ford plánuje o päť rokov uviesť sériové úplne autonómne vozidlá bez volantu a pedálov.

Ford plánuje o päť rokov uviesť sériové úplne autonómne vozidlá bez volantu a pedálov. Spočiatku majú tieto autá jazdiť v službách zameraných na mobilitu. Pre spotrebiteľov budú autá dostupné až o niečo neskôr. Informovala o tom agentúra DPA.

Ford kúpil špecialistu na samoučiace sa stroje SAIPS z Izraela, do spoločnosti Velodyne vyvíjajúcej laserové radardy investoval 75 miliónov USD (66,4 milióna eur) a do konca budúceho roka chce zdvojnásobiť počet svojich technologických zamestnancov zhruba na 260.

Ešte na prelome minulého a tohto roka sa špekulovalo, že Ford chce použiť technológie Google, oficiálne oznámenie ale neprišlo. Namiesto toho automobilka výrazne investuje do vlastného vývoja. Rovnako postupujú aj ostatní výrobcovia. Ako najväčší hráč v oblasti autonómnych vozidiel sa profiluje Fiat Chrysler, ktorý v súčasnosti skúša integráciu technológie Google do jedného zo svojich minivanov.

Na včerajšej tlačovej konferencii oznámil šéf Fordu Mark Fields, že v roku 2021 Ford ponúkne autonómne vozidlá bez volantu, bez pedálov a teda bez vodiča. Cieľom projektu pritom nie je prvoplánovo predaj automobilov. Ide o požičiavanie áut v čase keď ich potrebujete - tzv. ride sharing platforma.

"Nasledujúca dekáda bude definovaná automatizáciou automobilov," povedal Fields. "Autonómne vozidlá budú mať podľa nás taký výrazný vplyv na spoločnosť, ako mala prvá pohyblivá výrobná linka od Fordu pred 100 rokmi.

Ford nie je jedinou automobilkou, ktorá budúcnosť predajnosti automobilov nevidí ružovo. V podstate všetky veľké automobilky a automobilové koncerny dnes investujú do autonómnych technológii a do ride-sharing platform. Očakávajú, že význam vlastníctva vozidla v budúcnosti výrazne poklesne a tým aj poklesne potreba masívnej výroby automobilov, namiesto toho budú existovať autonómne vozidlá, ktoré budú reagovať "na zavolanie". Prídu k vám, odvezú vás a po jazde sa vrátia na najbližšie servisné stredisko.

jh
ZDROJ: TASR, DPA, Ford, RaT

Komentáre k článku


Stream naživo