2023-08-26 09:27:00
BMW iX1 xDrive30
BMW iX1 xDrive30
Zdroj: Ján Hargaš

TEST: BMW iX1 – elektrický úvodník

BMW iX1 je aktuálne najmenším elektromobilom značky. Je tiež najlacnejším modelom v EV ponuke.

Jedným z najväčších propagátorov elektromobility v Európe za ostatnú dekádu bol nepochybne bol BMW i3. Kontroverzné auto z hľadiska fanúšika značky BMW, no inak výborný mestský elektromobil, ktorý sa okrem samotného elektromotora a batérií zaoberal aj ekologickými materiálmi a úsporou hmotnosti. Vo veľkom využíval karbónové vlákna ako materiál blízkej budúcnosti. Auto malo špecifický dizajn, no tiež za príplatok range extender v podobe dvojvalcového motora z motorky, vďaka ktorému auto vedelo opustiť pokojné vody krátkych trás a vydať sa aj na dlhšie trasy. Dnes je to veľmi populárny jazdený elektromobil, no v ponuke automobilky už rok absentuje.

Miesto najmenšieho elektromobilu značky po ňom prebralo auto, ktoré nie je najmenším v rámci modelov BMW, avšak značka nič menšie s čisto elektrickým pohonom neponúka. Ponúka však ešte kompaktnejší plug-in hybrid, ktorý na nabitie odjazdí cez 80 km a zároveň má výkonu na rozdávanie.

To platí aj o zatiaľ jedinej verzii modelu iX1 v ponuke. iX1 xDrive30 má maximálny krátkodobý výkon 313 koní, dvojicu elektromotorov, 64,8 kWh batériu a hmotnosť cca 2 tony. Jeho najbližším konkurentom je model EQA, ktorý za rovnaké peniaze ponúka slabšie verzie a porovnateľná je o kus drahšia. Podobný je aj príbeh ďalšieho konkurenta menom Volvo XC40 Recharge. Tiež ponúka nižší výkon a pohon jednej nápravy za viac ako BMW túto výkonnejšiu verziu. To isté platí aj o konkurentoch od Volkswagenu. Model ID.4 s označením GTX s porovnateľným výkonom (299 k) je tiež drahší ako BMW. Má však väčšiu baterku, lepší dojazd a je celkovo väčším autom. Deto Q4 e-tron, či Škoda Enyaq, alebo Cupra Tavascan. 

BMW iX1 xDrive30 je zatiaľ jediným modelom, no je celkom možné, že dostane kolegov z nižším i vyšším výkonom. So slabším agregátom by auto takpovediac vypieklo rybník všetkým prémiovým protivníkom a stalo by sa zaujímavou alternatívou aj pre spomínané štvorčatá od VW.

Zdroj: Ján Hargaš

V cenovej hladine elektromobilov okolo 50-60-tisíc je aj Tesla Model Y. Je to výrazne väčšie auto ako iX1. Rozmerovo nie je v rovnakom segmente, cenu však má v rovnakom segmente ako všetky spomenuté autá a za 56-tisíc ju máte s dvomi motormi, lakom, bez vylepšeného autopilota a s výkonom vyše 500 koní. Zaujímavé je však porovnanie detailných parametrov. I keď iX1 xDrive30 stráca na Teslu Model Y Dual Motor Long Range vyše 20 cm dĺžky, vnútri rozdiel takmer necítiť. Veľký rozdiel je však v dostupnom úložnom priestore, tam si Tesla aj vďaka Frunku (predný kufor) zapisuje takmer dvojnásobok kapacity. Hmotnosti sú pritom veľmi podobné – v oboch prípadoch tesne pod 2100 kg. A podobné je aj zrýchlenie. Tesla vyhráva, no nie o veľa. 5,0 vs. 5,6 z 0 na 100 km/h. Rozdiel 200 koní takto bežne nevyzerá. VMax Tesly je 217 km/h, iX1 má obmedzovač na 180 km/h. A azda najzaujímavejší je dojazd. Parameter reálneho dojazdu má Tesla 435 km, kým BMW iX 370 km. 65 kilometrov pri vyše 10 kWh baterky? To pre BMW vôbec neznie zle.

BMW od začiatku tvrdí, že aj keď by sa v aute našiel priestor pre viac kWh, auto by už bolo omnoho menej BMW vďaka zvýšenej hmotnosti a zhoršeniu ďalších jazdných parametrov. V zápase s konkurentmi sa tak spolieha výhradne na svoje vlastné motory a systémy elektrického pohonu už 5. generácie, ktoré by mali udržiavať spotrebu drahých kovov na minime, no tiež spotrebu energie. Tak sa na to pozrime v praxi.

Zdroj: Ján Hargaš

Počas testu som odjazdil 210 km. Auto pri prebratí malo v baterke 80%. Na konci rovných 20%. 60% batérie znamenalo pri mojom teste 210 odjazdených kilometrov. 1% batérie stačilo v priemere na 3,5 km. 100% baterky by stačilo na 350 km. Priemerná spotreba bola 17,8 kWh. Nikto normálny by 100% baterky nevyužil, no 90% sa so spoteným čelom dá. To značí 315 km od 100% do 10% so zvyškovým dojazdom na vyhľadanie nabíjačky. Pokiaľ si dobre naplánujete dlhú cestu, viete spraviť až toľko kilometrov. Počty sedia aj pri skúške správnosti (odchýlka je cca 2 kWh – čo možno považovať za rezervu rezervy, ktorá zabezpečí, že ani po dosiahnutí dojazdu 0 km auto nezastane hneď. A čo tých mojich 17,8 kWh na 100 km? Klasický nájazd 50% diaľnica, 40% okresky, 10% mesto. Pravdou ale je, že som sa pri viacerých jazdách dosť ponáhľal a miestami aj viac ako povoľuje zákon. Samozrejme vždy len na letisku, alebo na Autobahne.

Priemerná spotreba sa dá okresať, ale aj zvýšiť. Nadlimitné diaľničné tempo znamenalo 23,4 kWh na 100 km. Pri troche snahy sa dá aj na diaľnici jazdiť do 20 kWh. To je rýchlosť cca 115-125 km/h max. V meste je auto obdivuhodne úsporné. Bez akejkoľvek snahy o úsporu, iba pri bežnom jazdení so zapnutou klimatizáciou v strede leta (platí pre všetky údaje) som v meste jazdil za 13,7 kWh. Výraznejšia snaha o úsporu znamenala 12,4 kWh na 100 km.

Zdroj: Ján Hargaš

Najvyššia rýchlosť bola pri testoch dynamiky 173 km/h a auto k nej zrýchľovalo s intenzitou 300 koňového SUV s benzínovým turbomotorom. Vymedzený priestor viac neumožnil. Pocitovo zrýchľuje aj intenzívnejšie ako benzínová alternatíva, keďže nestráca čas radením a ani nehučí tak ako spaľovač. Osobne si myslím, že vrcholných 313 koní je tak ako pri iných výkonných BMW hranica zvaná minimum. Teda na brzde by to mohlo byť aj viac.

Dynamiku som si pri jazde užíval. Takto výkonný elektromobil predbieha s prstom v nose aj v prípade takmer vybitej batérie. Testy pružnosti som vykonával v rozmedzí nabitia 35 až 30% baterky. Spomalenie sa takmer neprejavilo. K citeľnému spomaleniu prichádza pravdepodobne pod úrovňou 15% zostatku. Zo 60 na 100 km/h za 3,52 s. Z 80 na 120 km/h za 4,53 s.

V zákrutách je auto na svoju hmotnosť relatívne mrštné, no priemerné pneumatiky Hankook s relatívne balónovým rozmerom 205/65 R17 nie sú až tak lepivé, aby z auta urobili športovca. Hlavné je, že nezvyšujú spotrebu a ani neznižujú komfort.

Zdroj: Ján Hargaš

BMW je na svoj nový operačný systém iDrive hrdé a môže byť, no pravda je, že v istých momentoch to na hĺbku nastavení len hrá, rovnako tak na intuitívnosť. V prípade elektrického BMW sa to prejavuje napríklad na detailoch o jazde, spotrebe, či pri voľbe jazdného režimu, ktorý okrem pekných farbičiek prakticky nemení nič, nič sa o danom režime v aute ani nedozviete (čo vlastne mení okrem reakcie akcelerátora) a ani si žiadny režim nemôžete nastaviť podľa svojich preferencií a ani vám daný režim nezostane navolený pri ďalšej jazde (a ani si túto funkciu nemôžete nastaviť).

S tým súvisí aj prípad tohto konkrétneho auta, kde absentovali pádla pod volantom, ktoré by menili intenzitu rekuperácie energie. Akokoľvek sa mi adaptívny režim môže páčiť, vo väčšine situácií na svojich dobre známych cestách by som ocenil skôr možnosť pevného nastavenia rekuperácie podľa vlastnej preferencie. Samozrejme, to sa dá urobiť stlačením brzdy, no keďže rekuperácia ide stále na adaptívny režim, niekedy potrebujete bojovať proti nej. Okrem radarového snímača vpredu (spomaľovanie pred pomalším vozidlom vpredu) sa riadi aj informáciami z navigácie a zo sledovania značiek. Ak sa teda napríklad blíži zákruta, ktorú chcete prejsť určitou rýchlosťou a pred zákrutou pustíte plynový pedál, auto začne rekuperovať podľa uhla zákruty tak ako to niekto niekde v BMW navolil – aby to bolo bezpečné. Ja by som ale radšej prešiel zákrutou podľa seba, keďže som ako človek schopný zvážiť aj nasledujúce zákruty a profil cesty tak, že dokážem lepšie využiť pohybovú energiu vozidla v prospech nižšej spotreby a azda aj v prospech plynulosti jazdy a radosti z jazdy. Mám pocit, že radosť z jazdy bola kedysi mottom tejto značky... Ak by som ale jazdil v cudzej krajine na neznámych cestách, alebo by som bol tupelo za volantom, ktoré počas jazdy nahráva storky, četuje s kamošmi alebo sa tak celkovo nevenuje jazde, adaptívna rekuperácia by mi mohla prísť vhod.

Zdroj: Ján Hargaš

To máte tak. BMW iX1 je zreteľne nižšie sediace auto ako BMW X1 minulej generácie. Svetlosť patrí skôr do kategórie hatchbackov spred pár rokov, než do kategórie SUV modelov. Prinajlepšom je to teda crossover podobne ako X1 prvej generácie. Zároveň je toto konkrétne auto, akoby mal tristo koňový naftový SUV model nádrž s veľkosťou cca 25 litrov. Je to zábavné, má to ťah ako lokomotíva, znie to však trochu čudne, no a tankovať potrebujete dosť často. Ale keď sa budete veľmi snažiť, dáte aj vyše 400 km. Otázkou tak je, či sa vám snažiť chce.

Zdroj: Ján Hargaš

BMW iX1 je BMW novej generácie. Z môjho pohľadu ho s modelom i3 spája viac ako sa zdá na prvý pohľad. Je to skrátka najmenší elektrický model značky. Predznamenáva budúce smerovanie automobilov vo všeobecnosti i u Bavorov a musím sa priznať, že mi to nie je úplne po chuti. Elektromobil je to však brilantný. Plný technológií, dobre postavený, s kvalitnými materiálmi. Nie je tak ťažký, je o trošku vyšší, má výbornú spotrebu a tristo koní, ktoré by mohli byť aj štyristo, papier by to určite zniesol. 7 z 10.

Zdroj: Ján Hargaš

Technické údaje

Model: BMW iX1 30xDrive
Prevodovka: 1-stupňová automatická
Poháňaná náprava zadná + predná
Systémový výkon  (kW.):  230
Systémový krútiaci moment (Nm): 494
Maximálna rýchlosť (km/h): 180
Zrýchlenie 0 – 100 km/h (s): 5,6
Spotreba kombinovaná (kWh/100 km): 17,5
Dĺžka/šírka/výška (mm): 4500/1845/1616
Rázvor náprav (mm): 2692
Objem batožinového priestoru (l): 470
Kapacita batérie (kWh) brutto/netto 68/64,4
Maximálny dojazd (km) 490
Pohotovostná hmotnosť (kg): 2085
Užitočná hmotnosť (kg): 570
Rozmer pneumatík (základ):

205/65 R17

   
Základná cenníková cena modelu: 53 860 €

AUTOR: © Zoznam/Ján Hargaš

Komentáre k článku