2019-07-18 05:00:00
BMW R1250GS
BMW R1250GS
Zdroj: Ján Drobný

TEST: BMW R1250GS – legenda na ceste aj v teréne

Vyskúšali sme si novú generáciu dnes už legendárneho endura s dvojvalcovým boxerom.

Je prešpikované elektronikou skrz-naskrz a to všetko pre jediný účel: pre spokojnosť jazdca počas jazde. A je jedno, či je to pohoďák na diaľnici, alebo maniak v teréne. Tento motocykel si nastaví každý k obrazu svojmu ľahko a pohodlne pomocou ovládacích prvkov priamo na riadidlách.

Novinkou je vzduchom /kvapalinou chladený, štvortaktný, plochý motor. Má dva vačkové hriadele v hlave valcov, jeden vyvažovací hriadeľ a systém variabilného časovania BMW ShiftCam so zvýšeným objemom motora na 1254 cm³. Výkon stúpol na 100kW/135 koní, maximum krútiaceho momentu 143 Nm je k dispozícii pri 6250 otáčkach.

Zdroj: Ján Drobný
Zdroj: Ján Drobný

Oproti predchádzajúcej generácii sa motor zbavil vibrácií v nízkych i vysokých otáčkach, má prejav skôr ako štvorvalec. Navyše si oveľa lepšie rozumie s prevodovkou Quick Shift, kde sa radí pod plným plynom bez spojky. Toto riešenie rozhodne odporúčam. Vďaka elektronike si môžete vybrať jeden zo štyroch režimov práce motora a jeho spolupráce s ostatnými asistentami.

Zdroj: Ján Drobný
Zdroj: Ján Drobný

Už samotné názvy jazdných režimov prezrádzajú, na čo boli zrodené. Dynamic je najostrejší režim, kedy je reakcia na plynovú rukoväť sakramentsky ostrá. ABS nezasahuje tak rýchlo, kontrola trakcie je obmedzená na minimum, podvozok sa pritvrdí. V tomto režime udržíte dych aj so superšportami. Protikladom je režim Rain. Kontrola trakcie aj ABS zasahujú veľa a rýchlo a nič nenechajú na náhodu. Reakcia na plyn je jemná, podvozok citeľne zmäkne. Pre jazdu v daždi, alebo pre chladné dni je to úplne ideálne. Ďalším cestným režimom je Road. Dalo by sa povedať, že je akýmsi stredom medzi predchádzajúcimi dvoma. Používal som ho počas testu pomerne často hlavne v meste a pri bežnom cestovaní. Na výlety mimo spevnených ciest je tu režim Enduro - jemná reakcia na plynovú rukoväť, obmedzené zasahovanie ABS a TK, mäkké pruženie.

Zdroj: Ján Drobný
Zdroj: Ján Drobný

Okrem štyroch spomínaných základných režimov môže byť motocykel vybavený príplatkovým Enduro Pro, ktorý úplne vypína ABS a TK. Režim vhodný do ťažšieho terénu, keď obujete GS-ku drapákové pneumatiky.

Zdroj: Ján Drobný
Zdroj: Ján Drobný

Všetky funkcie sú výborne prístupné a ovládače ergonomicky usporiadané tak, aby boli počas jazdy ľahko dostupné palcom na ruke. Prístrojovke dominuje nový, 6,5-palcový TFT displej zobrazujúci rýchlosť, otáčky, jednoduchú šípkovú navigáciu (itinerár), telefonovanie, médiá a podrobné informácie o motorke. Prečo treba nad takto veľký displej montovať ešte dodatočnú navigáciu som celkom nepochopil. Po zotmení alebo pri prejazde tunelmi sa osvetlenie a intenzita farieb displeja automaticky prispôsobia. Aj pri silnom slnečnom svetle sú všetky informácie veľmi ľahko čitateľné. Navyše sú informácie na displeji pekne animované.

Zdroj: Ján Drobný

Štandardom sa stal asistent rozjazdu do kopca HSC, uľahčuje rozjazd na svahoch a ovláda sa pomocou brzdovej páčky.

Jazda na GS-ke je zážitok. Pohodlná v meste a pri bežnom cestovaní, ostrá pri „jazdení“, poslušná na nespevnených cestách. V teréne sa ovláda lepšie ako tučnejšia Adventure, je viac fun. Všetko funguje tak ako má, plasty nepôsobia lacným dojmom, sedadlá sú pohodlné. Skrátka pani motorka do voza i do koča. A stojí za to.

Zdroj: Ján Drobný
Zdroj: Ján Drobný

PS: Aby som nezabudol, neviem, komu napadlo namontovať na GS-u miesto tradičnej prevodovky Qucik ShiftPro, kde sa radí pod plným plynom. No v prípade Pro verzie nemusíte stláčať spojkovú páčku ani na podraďovanie. Výborná vec – a fakt už niet čo dodať.

Technické údaje

Model BMW R 1250 GS Adventure HP
Typ motora Štvortaktný vzduchom a kvapalinou chladený plochý dvojvalcový DOHC
Vŕtanie x zdvih  102 x 76 mm
Zdvihový objem (cm³) 1254
Kompresný pomer 12,5:1
Výkon (kW/ot.): 100/7750
Krútiaci moment (Nm/ot.): 143/6250
Maximálna rýchlosť (km/h): vyše  200
Spotreba podľa WMTC (l/100 km): 4,75
Spúšťanie motora elektrické
Prevodovka manuálna 6 stupňová
Dĺžka/šírka/výška (mm): 2207/952,5/1430
Rázvor náprav (mm): 1525
Výška sedadla (mm): 850 - 870(800/820)
Svetlá výška (mm):  
Objem palivovej nádrže (l): 20
Pneumatiky - predné 120/70 - R 19
Pneumatiky - zadné 170/60 - R 17
Odpruženie - predné BMW Motorrad Telelever priemer 37 mm, centrálny tlmič, zdvih 190 mm
Odpruženie - zadné jednostranné kyvné rameno BMW Motorad Paralever, WAD pružina (tlmenie závislé od zdvihu) hydraulicky nastaviteľné predpätie pružiny a útlm, zdvih 200 mm
Brzdy - predné 305 mm dvojkotúčová brzda, 4 piestikový strmeň, plávajúce kotúče
Brzdy - zadné 276 mm kotúčová s ABS, dvojpiestikový strmeň
Prevádzková hmotnosť (kg): 249
Užitočné zaťaženie (kg): 216
   
Cena motocykla od 16 200 €

 


AUTOR: © Zoznam/Ján Drobný

Komentáre k článku