2023-12-13 15:04:00
Mercedes-AMG CLE 53 4Matic
Mercedes-AMG CLE 53 4Matic
Zdroj: Mercedes-AMG

Mercedes-AMG CLE 53 bude unikát. Nový model so šesťvalcom

Úplne nová Trieda CLE dostane ako úplne nový model motor, ktorý tak úplne nezapadá do tohto sveta v roku 2024...

Mercedes pri triede C akosi zabudol na to, že existuje čokoľvek väčšie ako dvojliter a aj verzia AMG C63 S, ktorá má viac ako 450 kW (612 k) používa dvojlitrový štvorvalec. Pri kupé s označením CLE však vrchol bude predsa mať o dva valce viac. Tie dva valce, ktoré potvrdia, že CLE je vlastne o triedu vyššie ako C. Je to kupé vyššej strednej triedy, čo hovorí posledné písmeno označovania.

Mercedes však neprichádza výhradne s novým agregátom. Úplne inak vyzerá Mercedes-AMG CLE53 aj navonok. Je to z dôvodu, že sa výrazne zmenili napríklad blatníky. Vpredu sú širšie kvôli náprave rozšírenej až o 6 cm a vzadu náprava pridala 7,5 cm, čo znamená, že blatníky sú aj tu masívnejšie, aby vedeli prekryť rozšírenie náprav. Na tieto nové blatníky nadväzujú nové nárazníky. Vpredu je už tvar taký skôr tradičný, ale maska prichádza s označením Panamericana. Ak ste si ešte nevšimli, čo toto znamená, tak je to maska s vertikálnym rebrovaním miesto horizontálneho. Takto má auto ešte o štipku viac agresivity aj keď iba stojí.

Vzadu pod novými svetlometmi charakteristickými práve pre model CLE vidno ďalšie odlíšenia. Model AMG CLE53 predvádza 4 koncovky výfuku s okrúhlymi tvarmi. V ponuke bude aj niekoľko rôznych balíkov vylepšení exteriéru, napríklad balík AMG Night, prípadne AMG Carbon Fiber. Zaujímavý bude ale aj ďalší balík, ktorý prinesie výraznejší spojler na veko batožinového priestoru.

Objem batožinového priestoru sa určite nemení, mení sa usporiadanie interiéru. Už základné sedadlá dostanú výraznejšie bočné vedenie a ďalším bonusom môže byť príplatok za sedadlá s iným tvarovaním a dierami v chrbtovej časti. Tie majú za úlohu nielen sedadlá odľahčiť, ale zároveň lepšie ventilovať chrbtovú časť a prispievať tak k menšiemu poteniu. V tom horšom prípade môžu detskí pasažieri zo zadných sedadiel pchať vodičovi do chrbta paličky.

Zdroj: Mercedes-AMG

To najdôležitejšie a najlepšie na celom CLE53 je však motor. Je to motor M 256M, ktorý dostal mild hybridný doplnok so 48 V sústavou a tiež získal niekoľko ďalších vylepšení. Má napríklad nové piestne krúžky, iný tvar spaľovacích komôr, ale tiež aj väčšie turbo, ktoré dokáže tlačiť ešte viac. To znamená, že celkový výkon motora je 331 kW (450 k) a krútiaci moment v štandardnom režime je 560 Nm. Ak sa dostanete do funkcie Overboost, tak sa na 12 sekúnd dokáže maximálna hodnota krútiaceho momentu posunúť až na 600 Nm. Toto všetko znamená, že športový Mercedes dosiahne métu 100 km/h za 4,2 sekundy.

Maximálna rýchlosť je štandardne stále obmedzená na rovnakých 250 km/h. Toto nepísané pravidlo sa však dá posunúť určite v rámci niektorých balíkov doplnkovej výbavy. To, čo sa meniť nedá, je použitie pohonu všetkých štyroch kolies a 9-stupňovej dvojspojkovej prevodovky AMG Speedshift TCT.

Ďalším známym faktom je, že brzdová sústava dostáva tiež zopár zmien. Vpredu sú kotúče s priemerom 370 mm, do ktorých sa zakusávajú strmene so štyrmi piestikmi. Vzadu stačí jeden piestik, ale pôsobí na kotúč s priemerom 360 mm. Zadná náprava bude mať aj natáčanie. Maximálny uhol bude 2,5 stupňa a v rýchlostiach do 100 km/h sa budú zadné kolesá natáčať opačným smerom ako tie predné, aby zaručili lepšiu manévrovateľnosť. Na opačnom konci, nad 100 km/h sa už budú natáčať rovnakým smerom, aby zase zlepšili stabilitu pri dynamickom prejazde zákrut.

Je vskutku výborná správa, že Mercedes aspoň v triede CLE nezanevrel na 6-valcové motory. Stále má však priestor pre ešte niečo výkonnejšie. Bude to 6-valec s plug-in hybridom? Bude to osemvalec? Skôr sa prikláňam k tej alternatívne 6 valcov, ale toto ukáže, vo verzii s číselným označením 63, až čas. Možno ani nebude. V každom prípade je jasné, že táto verzia sa na náš trh dostane už v priebehu budúceho roka. Ak by ste nevedeli, tak trieda CLE už na Slovensku debut zažila a predviedla sa s najslabším naftovým motorom označeným ako CLE 220d.


AUTOR: © Zoznam/jh

Komentáre k článku


Stream naživo