2023-11-22 14:00:00
Toyota Yaris Cross
Toyota Yaris Cross
Zdroj: Toyota

Toyota Yaris Cross dostane silnejší hybrid, infotainment a lepšiu izoláciu

Toyota pre budúci rok pripravila výrazné novinky pre svojho najmenšieho zástupcu radu SUV modelov.

Toyota Yaris Cross dostane podobne ako menší sesterský Yaris nový hybrid. Aj pod Yaris Cross sa teda podpíše nová 5. generácia nezástrčkových fullhybridov. Hybrid s nižším výkonom zostane v ponuke tiež. Vyberať si tak budete môcť z verzií s výkonom 115, alebo 130 koní. Iba benzínový trojvalec z ponuky vypadne.

Zavedená 1,5-litrová plne hybridná elektrická sústava je vybavená novým medzinápravovým hybridným prevodovým ústrojenstvom, ktoré obsahuje väčší a výkonnejší elektrický motorgenerátor (MG1). Ten spolu s úpravami riadiacej jednotky (PCU) prináša 14-percentné zvýšenie celkového výstupného výkonu systému z 85 kW (116 k) na 97 kW (132 k). Zároveň sa zvýšil krútiaci moment elektromotora MG2 v celom rozsahu otáčok, pričom maximálna hodnota vzrástla o 30 percent, zo 141 na 185 Nm.

Výsledkom je rýchlejšia akcelerácia, kde sa čas zrýchlenia z nuly na 100 km/h skrátil o polovicu sekundy na 10,7 sekundy a referenčná hodnota času zrýchlenia z 80 na 120 km/h pri predbiehaní sa skrátila o 0,4 sekundy na 8,9 sekundy. Pokiaľ ide o emisie CO2, vplyv nového systému je mierny, keďže dosahuje najlepší parameter v triede, 103 – 122 g/km.

Zdroj: Toyota

Tieto štatistické údaje sú však len časťou príbehu; rovnako dôležitý je aj vplyv novej pohonnej sústavy na zážitok z jazdy. Výkon motora, elektromotora a hybridného akumulátora sa zvýšil na maximum v pohonnej jednotke s názvom „Hybrid 130“. Tá spoločne s vyššou úrovňou krútiaceho momentu pri všetkých otáčkach motora dodáva vozidlu dynamickejší charakter pri zrýchľovaní i spomaľovaní, čo zvyšuje pôžitok z každej jazdy, či už v uliciach miest alebo na otvorenej ceste. Vylepšila sa aj podpora elektromotora, ktorá reaguje na používanie plynového pedála vodičom v záujme dosiahnutia verného ovládania a lineárneho charakteru zrýchlenia.

Toyota tiež počúvla novinárov a hlavne zákazníkov a vynovený model Yaris Cross dostane lepšiu izoláciu motora, pre lepšiu zvukovú izoláciu kabíny sa zas stará hrubšie sklo na čelnom skle a aj na predných a zadných bočných oknách. Hluk motora je znížený vďaka pridaniu dynamického tlmiča na ľavý držiak motora. Nasávacia hadica má po novom rezonátor a vnútorný tlmič hluku na prístrojovej doske sa zmenil z jednovrstvovej na trojvrstvovú konštrukciu. Tlmič horného krytu prívodu vzduchu pod čelným sklom má o jednu vrstvu plsti navyše.

Nový infotainment sa skrýva 9 alebo 10,5 palcovom dotykovom displeji. Novínkou je aj digitálny prístrojový štít s 12,3 palcovou uhlopriečkou, ktorý možno nastavovať podľa vlastných preferencií. Zaujímavé sú aj vylepšenia hlasového asistenta, ktorý reaguje na oslovenie Hej Toyota. Nové rozhranie infotainmentu je doplnené aj o bezdrôtový CarPlay a Android Auto. Nový je aj inteligentný digitálny kľúč prepojený s aplikáciou MyT, ktorý umožňuje prístup do vozidla až piatim užívateľom bez potreby originálneho kľúča.

Novinky možno nájsť aj pri asistenčných systémoch, ktoré lepšie čítajú okolie vozidla vďaka novému kamerovému a radarovému systému, ktorých záber skenovania je širší a siaha do väčšej vzdialenosti ako doteraz. Predkolízny systém vďaka vylepšeniam vidí lepšie a dokáže rozoznávať viacero hrozieb, ktoré by autu mohli skrížiť cestu. Prepracovaný je adaptívny tempomat, ktorý reaguje rýchlejšie a jeho prevádzka má pôsobiť prirodzenejšie. Spomaľuje i zrýchľuje pozvoľnejšie aj v prípade, ak vozidlu do dráhy vojde auto a pri predbiehaní nedodrží dostatočný odstup.

Novinkou je edícia Premiere Edition. Edícia je kombinovaná s novým lakom karosérie Sivá Khaki. Nová je aj farba s názvom modrá - borievka. Novinky sú aj v čalúnení sedadiel s novým prešívaním a vylepšená je aj spodná časť prístrojového panela s mäkším poťahom pre príjemnejšie dlhšie jazdy aj pre vyšších pasažierov. Prvé autá na náš trh dorazia v lete 2024.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Toyota

Komentáre k článku


Stream naživo