2017-06-22 07:00:00
Kia Stonic
Kia Stonic
Zdroj: Jozef Vydra

PRVÉ PREDSTAVENIE: Kia Stonic je nový kompaktný crossover

PRVÉ PREDSTAVENIE: Kia Stonic je nový kompaktný crossover Je to dôležitý model značky Kia v rýchlo rastúcom segmente malých vozidiel typu SUV.

V Európe sa v ňom v súčasnosti predá každoročne 1,1 milióna nových áut. Je to 7 % trhu. Očakáva sa, že do roku 2020 predaj stúpne na viac ako dva milióny vozidiel ročne. Je jasné, že Kia nemohla zostať mimo diania a po nedávnom predstavení sesterského modelu Hyundai vyrukovala so svojim modelom.

Nie je to ale prezlečený brat. Nový Stonic stojí na základe modelu Kia Rio a má sa stať konkurencieschopným modelom značky v jednom z najnovších a najrýchlejšie rastúcich segmentov európskeho trhu s vozidlami. Na prvý pohľad je to jasná Kia. Stonic má pre značku typický „tigrí nos“. Novinkou je dvojfarebné lakovanie plávajúcej strechy kontrastnou farbou inšpirované dizajnom koncepčného vozidla Kia Provo z roku 2013. K dispozícii bude až 20 farebných schém, takže Kia hovorí o najviac personalizovateľnom modeli vo svojej histórii. Možnosť osobného prispôsobenia je totiž dôležitá pre mnohých zákazníkov segmentu malých SUV. Veľmi originálnym prvkom je zadný stĺpik v štýle „targa“, ktorý opticky vytvára oblúk prechádzajúci celou šírkou strechy.

Kia Stonic má elegantný európsky dizajn, ktorý ho radí medzi momentálne najnápadnejšie vozidlá tejto značky. Menej futuristický vzhľad, ako má jej súrodenec materského koncernu, môže byť z dlhodobého hľadiska výhodou. Karoséria, navrhnutá v Európe v spolupráci s kórejským dizajnérskym štúdiom spoločnosti Kia, spája ostré horizontálne línie s jemnejšie tvarovanými plochami.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Najnovší malý crossover od spoločnosti Kia by teoreticky mohol nahradiť Vengu, vyrábanú na Slovensku. No tá sa bude predávať po boku novinky dovážanej z Kórei.  Pýtali sme sa, či to predsa nebude inak. Možno Venga, ktorá je na trhu od roku 2009, už len „dožije“ a potom by sa Stonic mohol vyrábať aj pri Žiline...

Ako na prezentácii uviedol Michael Cole, prevádzkový riaditeľ spoločnosti Kia Motors Europe, „Segment malých vozidiel SUV dokáže pritiahnuť celé spektrum kupujúcich, pričom 21 % všetkých zákazníkov prechádza zo supermini na väčšie vozidlo a ďalších 15 % z rodinného hatchbacku na menšie vozidlo. Automobily ako Stonic sú atraktívne aj pre ľudí, ktorí chcú nahradiť svoje kompaktné MPV.“

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

V ponuke je rad ľahkých preplňovaných zážihových a vznetových motorov s nízkym objemom, ktoré sú skombinované s manuálnou. Na výber bude 1,0-litrový motor T-GDI (preplňovaný zážihový s priamym vstrekovaním) s výkonom 120 koní, prípadne 1,25- alebo 1,4-litrový atmosférický zážihový motor MPI (s viacbodovým vstrekovaním). Ponuku završuje úsporný 1,6-litrový vznetový motor, ktorý produkuje najmenej emisií spomedzi všetkých dostupných agregátov.

Riadenie a zavesenie kolies vozidla boli vyladené v Európe. Auto má mať okamžitú odozvu riadenia, ale aj výbornú stabilitu. To budeme môcť potvrdiť až pri vyskúšaní auta spoza volantu. Vozidlo je štandardne vybavené elektronickým stabilizačným systémom (ESC) a systémom riadenia stability vozidla (VSM). Medzi špeciálne funkcie systému VSM patrí smerovanie krútiaceho momentu pomocou bŕzd, stabilizácia pri priamej jazde a regulácia bŕzd pri zatáčaní.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Kabína modelu Stonic má európsky dizajn a kladie dôraz na technológie a ergonómiu s paletou farebných balíkov. Stonic ponúkne celý rad nových technológií podvozka a informačno-zábavného systému. Už v štandardnej výbave má funkcie Apple CarPlay™ a Android Auto™ na jednoduchú integráciu smartfónov do informačno-zábavného systému s dotykovou obrazovkou. Na želanie budú k dispozícii vyhrievanie predných sedadiel, automatický tempomat a bezkľúčový vstup.

Napriek kompaktným vonkajším rozmerom je v interiéri dostatok priestoru pre cestujúcich. Kia Stonic má najviac priestoru vo výške pliec v tejto triede vozidiel a tiež veľa miesta na nohy a v oblasti hlavy. Batožinový priestor s objemom 352 litrov (VDA) možno podľa potreby zväčšiť alebo zmenšiť nastavením podlahy do dvoch rôznych výšok.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Vozidlo má pevnú, bezpečnú a ľahkú platformu karosérie, pričom 51 % použitých materiálov tvorí progresívna vysokopevná oceľ. Zákazníci si môžu vybrať z ponuky pokročilých asistenčných systémov vodiča (ADAC), označovaných pojmom DRiVE WISE, ktoré dodatočne zvyšujú úroveň aktívnej bezpečnosti. Napríklad systém autonómneho núdzového brzdenia (AEB) s rozpoznávaním chodcov a systém výstrahy pred kolíziou (FCA), systém monitorovania mŕtveho uhla (BSD) s upozornením na križujúcu premávku za vozidlom (RCTA) a systém upozornenia na vybočenie z jazdného pruhu (LDWS). Vďaka novému prepojenému kamerovému systému disponuje model Stonic asistentom diaľkových svetiel (HBA) a systémom na kontrolu pozornosti vodiča (DAW).

Kia Stonic sa bude štandardne predávať so zárukou na 7 rokov/150 000 km. V Európe sa začne predávať v treťom kvartáli 2017 po oficiálnej výstavnej premiére na jesennom frankfurtskom autosalóne.

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo